Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Úrsula > Fires i festes majors

Fira de Santa Úrsula

El pilar de vuit de la Colla Vella

El cinc de nou de la Colla Joves

Drac del CEIP Verge de la Candela

El Cavall del CEIP Eugeni d’Ors

La ciutat bressol de la passió castellera celebra les festes de Santa Úrsula amb un extens programa d'activitats que inclou la Trobada del Bestiari Infantil de Valls, el correfoc, concerts, exposicions, unes jornades gastronòmiques i la Diada de Santa Úrsula, la mítica exhibició castellera durant la qual s'enfronten, apassionadament, les dues colles locals.

La Fira de Santa Úrsula es celebra tradicionalment pels volts del diumenge més proper al 21 d’octubre, diada Santa Úrsula. En els seus inicis la Fira tenia un sentit estrictament comercial, d’intercanvi de productes i serveis, però en l’actualitat és una festa que s'estructura al voltant de tres grans actes: la Trobada de Bestiari Infantil, la Festa-Foc, i l’actuació castellera entre la Colla Jove i la Colla Vella de diumenge al migdia.

Passió pels castells

La Fira de Santa Úrsula és coneguda per ser l’escenari on tradicionalment es tancava la temporada castellera. La Diada de Santa Úrsula és una jornada que es caracteritza per l’actuació competitiva entre la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la Plaça del Blat. Valls ha estat el bressol de la passió castellera i una de les viles amb més tradició del país. No en va, recentment la ciutat ha aprovat la construcció d’un Museu Casteller.

Trobada de bestiari infantil

Però la Fira de Santa Úrsula també és coneguda per un altre acte singular: la Trobada de Bestiari Infantil de les Escoles de Valls que treu al carrer tot el bestiari que durant els darrers anys han construït els seus alumnes. La idea d’una trobada que reunís tot el bestiari escolar de Valls va néixer a les Festes Decennals de la Candela del 2001, any en què es va fer la primera Trobada de Bestiari Infantil de Catalunya i la primera Trobada de Bestiari Infantil de les Escoles de Valls.

La cercavila compta amb les bèsties procedents tant de les escoles públiques com de les concertades: les Mulassetes i l’Oreneta del CEIP Escola Enxaneta, el Cavall del CEIP Eugeni d’Ors, la Cuca i el Cavallet del CEIP Baltasar Segú i l’Àguila, els Gegantons del CEIP Eladi Homs, el Drac del Col·legi Claret, el Gallipeix i la Cuca del Col·legi Cor de Maria, la Cabra i la Cuca del Col·legi Lledó, la Mulassa petita i el Drac petit de la Unió Anelles de la Flama. L’acompanyament musical va a càrrec de l’Aula de Sons, de l'Escola de Música Tradicional de Reus i de l’Escola de Música Tradicional del Penedès.

Altres activitats

A més a més de la trobada de bestiari infantil, es pot gaudir amb la Fira d’Atraccions situada al Fornàs, amb la ballada de gegants de diumenge o amb el concert de grups reivindicatius de dissabte a la nit.

L'última frontera. Els 3 de 9 sense folre de Santa Úrsula 2019: una gesta llegendària
Andreu Giner, Jordi / Edicions Cossetània