Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Altres celebracions

Festa de Sant Simó

El gegant Sidret amb la Coca a les mans

El tortell típic d'aquesta diada

El Ball de Pescadors

El gegant Robafaves

Cada 28 d’octubre molts mataronins acompleixen un ritu ancestral: van a comprar el sabre, una peça de rebosteria amb forma d’espasa que es ven a l’ermita de Sant Simó. El costum està associat a una festa popular que s'allarga tot el cap de setmana i que compta amb la presència de gegants, castellers, animació infantil i música i balls per a tothom.

Una ermita d'origen mariner

L'Aplec de Sant Simó se celebra sempre el 28 d’octubre i el cap de setmana proper, i és organitzat per la Comissió Cultural Recreativa Ermita de Sant Simó amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró. El seu arrelament entre els mataronins és molt important i antigament era considerada una festa major de tardor de la ciutat. Amb l'arribada de les festes dels barris, la celebració -que segueix tenint molta participació popular- s'ha transformat una mica.

Simó, un dels 12 apòstols de Jesucrist, era invocat a Mataró pels mariners per protegir-se dels atacs dels pirates i corsaris que assetjaven les costes del Maresme. Al segle XVI la vila li dedica una ermita que duu el seu nom. A l’interior de l’ermita hi ha una reproducció d’un ex-vot amb forma de barca, anomenat “Coca de Sant Simó” i que conserva el seu original al museu marítim de Rotterdam.

La seqüència ritual

Les celebracions comencen el dia 28 al matí amb el repic de campanes, l’ofici solemne i el muntatge de les parades per part dels pastissers mataronins. Les parades venen el producte estrella de la festa, un pastís amb forma d’espasa farcit amb fruita confitada, cabell d’àngel o ametlles que els pastissers mataronins elaboren exclusivament aquest dia. Durant els dies que dura la festa les parades reben la visita dels ciutadans que van a “buscar el sabre” que es menjaran a casa seva amb vi dolç. També hi ha parades de panellets i castanyes, i antigament s'hi venia el "torrat".

La festa continua el cap de setmana amb l’actuació de la colla castellera Capgrossos de Mataró, el cercavila de la família Robafaves i altres gegants de la comarca, i amb diversos actes dedicats a la mainada (concurs de dibuix, pallassos i titelles).

Diumenge, després de la missa i abans de les sardanes, l'Esbart Dansaire Iluro interpreta davant de l'ermita el Ball de Pescadors, un ball creat per Pompili Massa i Pujol l'any 1.993 que els balladors i balladores executen amb diversos rems de barca.

El sabre

Un sabre de brioix ensucrat amb una forma anàloga i també en el marc d'una celebració popular en honor a un altre dels sants protectors dels que viatgen per mar és el que es va a buscar a cada 25 de gener a la Festa Major de Sant Pau de Sant Pere de Ribes i el que es ven durant les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia a Canet de Mar, pels volts del 8 de setembre.

Consueta de Sant Francesc
Kovács, Lenke / Editorial Mediterrània