Calendari: Festes de Tardor > Festes del Set de Novembre

Diada de la Catalunya Nord

Un moment de la manifestació de Perpinyà

La flama passa de mà en mà

S'hi reivindica la llengua

La guita d'Igualada a la cercavila de cultura popular

La Diada de la Catalunya Nord és una festivitat lúdico-reivindicativa que denuncia els tràgics successos derivats de la signatura del Tractat dels Pirineus amb actes ben diversos: des de les accions simbòliques a l'actual frontera fins a les celebracions commemoratives de Perpinyà.

El Tractat dels Pirineus

El 7 de novembre se celebra la Diada de la Catalunya Nord. Es tracta d’una festivitat que denuncia la signatura del Tractat dels Pirineus entre les monarquies francesa i hispànica, el 7 de novembre de 1659, gràcies al qual es va donar a França les comarques catalanes del Rosselló i la Cerdanya. Des d'aleshores, el Tractat, que no va ser acceptat per les autoritats catalanes, va separar administrativament la Catalunya Nord de la resta de territoris de cultura i llengua catalana.

Cada 6 i 7 de novembre molts catalans del sud i del nord es reuneixen a Perpinyà per recordar aquest tràgic fet amb un conjunt d’actes que tenen per objectiu reivindicar la unitat nord-catalana i refermar la vinculació a un nosaltres compartit. D’entre els principals actes que s’hi celebren destaca una manifestació reivindicativa, un cercavila de cultura popular nord-catalana, ofrenes florals, el "Rellamp" festival de música, amb la participació de cantautors i grups catalans i altres activitats culturals, com ballades de sardanes, festa infantil, actuacions castelleres, etc. Durant aquests dies també es fan diversos actes simbòlics a l’actual frontera que recorden els fets de 1659.

Petita història de la Diada

La primera manifestació unitària la va organitzar el Col·lectiu 7 de Novembre l’any 1984 a Perpinyà, que convocà unes mil persones. Amb els anys, la concentració reivindicativa ha conegut alts i baixos i l’any 1999, la CAL, Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana, agafa el relleu de la convocatòria i conjuntament amb diverses entitats de la Catalunya Nord, hi fa coincidir l’acte de colenda del Correllengua. En les manifestacions hi participa la Federació d'entitats nord-catalanes per a la defensa de la llengua i la cultura i el Centre cultural català (i Casal Jaume primer) de Perpinyà.

El Correllengua va néixer l’any 1994 per iniciativa de la societat civil catalana amb l’objectiu de promoure l’ús social de la llengua. És una activitat oberta, transversal i participativa pel foment de la llengua catalana. Es celebra durant dos mesos, setembre i octubre, per diferents viles del Principat, les Illes i el País Valencià i, amb el suport de centenars d’entitats cíviques i culturals, d’ajuntaments i consells comarcals, mobilitza més de 200.00 persones al llarg de més de 500 actes. La CAL coordina les propostes al Principat, a Andorra, a Menorca, a la Franja de Ponent i a Catalunya Nord, amb el suport de les entitats d’aquests diferents territoris, mentre que al País Valencià l’encarregada de coordinar el Correllengua és Acció Cultural del País Valencià.

El Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya
Sanabre, Josep / Editorial Barcino