Calendari: Festes de Tardor > Advent > Fires de jocs i joguines

Fira Jocjoc
Tona (Osona), Darrer diumenge de novembre/Primer de desembre

Fent anar una baldufa

Guaitant pel telescopi

Joc d'habilitat

Cada any just abans de les festes de Nadal, la Fira JocJoc de Tona aposta per donar a conèixer jocs i joguines que no es poden trobar en els grans circuits comercials. Es tracta de joguines i jocs elaborats artesanalment amb materials de qualitat i orientats a fomentar la comunicació i interrelació entre els infants.

En plena època pre-nadalenca, el darrer diumenge de novembre, just un mes abans de l’arribada dels Reis d'Orient, Tona acull una fira que reuneix jocs i joguines que tinguin unes característiques ben especials.

Es tracta de l'única fira d'aquestes característiques que permet conèixer i comprar jocs i joguines originals i de qualitat i que han estat fabricats amb la exigència de determinats valors, com la justícia social, la cultura de la pau o la conscienciació mediambiental. Un tipus de jocs per a totes les edats que habitualment queden fora dels grans circuits comercials o que han estat fabricats en d’altres països ben llunyans. D’aquesta manera la Fira s’ha convertit en un espai de difusió del joc artesanal que aposta per donar a conèixer jocs orientats a fomentar el desenvolupament personal i en grup de la mainada.

Els orígens de la Fira cal cercar-los en la Fira de la Pesseta, una exhibició de jocs fets amb materials de rebuig per un bon grup de tonencs i tonenques. Els jocs de la Fira de la Pesseta són de grans proporcions i destaquen per la seva originalitat. El nom de la Fira provenia del fet que per jugar amb els jocs, calia pagar un preu simbòlic d’una pesseta. La Fira de la Pesseta es va celebrar per primera vegada l’any 1980, mentre que la Fira JocJoc no va començar fins l’any 2001.

La Fira Joc Joc consta de diferents parades de jocs on el visitant pot conèixer el joc de la mà del seu productor o distribuïdor, el pot utilitzar i, si li agrada, comprar-lo. En algunes parades s’hi exhibeixen jocs únics alguns dels quals són presentats pels seus propis creadors.

La Fira Jocjoc es realitza en diferents espais de Tona i també programa activitats paral·leles relacionades amb el món lúdic. Així, juntament amb les parades, s'hi poden trobar un conjunt d’espais gratuïts on es poden practicar jocs de tota la vida, aprendre’n de nous i construir elements per jugar. Entre d’altres, hi ha jocs animats per monitors, jocs d’enginy, jocs d’arreu del món, jocs de cordill, jocs, bitlles tradicionals, tallers de construcció de baldufes, així com la presència de diverses companyies d’espectacles que animen a jugar amb jocs de taula. També es pot visitar, els dies que dura la fira, diverses exposicions relacionades amb la cultura lúdica. Els organitzadors de la Fira JocJoc convoquen cada any un Concurs de Creació de Jocs que premia el joc més original i divertit que s'hi presenta i que després posa a l’abast de tothom amb el nom de "Joc de la Fira".

Imatges: Fira JocJoc

Jocs populars