Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Andreu > Altres celebracions

Fira del Bosc i de la Pagesia

Un homenatge al bosc

Festa en honor a la natura

Parada d'artesans

Parada de productes naturals

Una celebració que compta amb un programa ple de músiques, balls, demostracions d'oficis tradicionals, concursos, tallers i espectacles d’animació, i que és un esdeveniment orientat a informar, donar a conèixer i, sobretot, conscienciar als visitants de la vital importància de la natura.

El bosc ha estat un element fonamental durant tota la història de Vallgorguina, una població situada a la part oriental del Montnegre, en una zona on abunden els pins, les alzines i altres arbres caducifolis. Aquí, els llenyataires i els bosquerols han treballat durant segles en diferents tasques vinculades a la natura, desenvolupant tècniques i eines característiques i també contribuint a crear un imaginari de contes i llegendes on el bosc i la terra són protagonistes.

Des de fa set anys, l’Associació d’Intercanvis Culturals de Vallgorguina organitza tres dies d’activitats destinades a fer reviure aquest passat no tan llunyà, en un autèntic homenatge als treballadors del bosc.

Programa d'actes

La festa, que es celebra el darrer cap de setmana de novembre, s’inaugura dissabte amb demostracions en viu d’arts i oficis tradicionals de la zona com els carboners, cistellers, espardenyers, titellaires, neulers o apicultors. En aquest context alguns anys es construeix una carbonera tal i com es feia antigament i es celebren diferents concursos, com el Concurs de Tallada de troncs, amb les diferents modalitats de destral, xerrac a mà i estellar sucó, i la Tirada de precisió amb arc.

La Fira d’artesania i gastronomia tradicional catalana, inspirada en la Catalunya rural del segle XIX amb plats com seques amb botifarra, cansalada, arengades, torrades amb vi o l’exquisida escudella barrejada de pagès s'instal·la aquests dos dies a la plaça Mossèn Narcís Saguer.

Durant la Fira Vallgorguina rep la visita dels primers senyors feudals de Vallgorguina al segle XIII, el baró Bernat de Monclús i la seva esposa, en versió gegant i acompanyats per les petites cuques del bosc. La festa es completa amb les actuacions dels altres grups de cultura popular de la vila i amb el concurs gastronòmic, amb proves d’all i oli i truites casolanes.

Durant aquests dies també es celebren diverses exposicions, entre les que destaca la mostra fotogràfica sobre l'anterior edició, que es fa als baixos de l’Ajuntament.

Turisme Vallgorguina
Plaça de la Vila, 4