Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Sadurní

Festa en honor al patró Sant Sadurní
Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès), Pels volts del 29 de novembre

Il·lustració de la Festa Major

Diables Se m'n Refum

Els Falcons País del Cava. Foto: lafura.org

Tot i ser una festa petita al municipi, la festa major de Sant Sadurní d’Anoia, presenta un atractiu programa d’actes que combina els actes més tradicionals, com la cercavila de festa major o el correfoc, amb els espectacles pels més menuts, concerts i balls.

La festa major de Sant Sadurní d’Anoia es celebra pels volts del 29 de novembre, diada del patró de la vila i festa local. Tot i que s’esdevé en un moment de l’any bastant fred, la festa compta amb una abundant participació popular.

Els actes més emblemàtics de la festa tenen lloc el 29 de novembre: al matí hi ha la cercavila de festa major d'abans de l'ofici, amb la participació dels Gegants, els Capgrossos, el Ball de Panderetes, les Gitanes, els Bastoners i el nou Ball de Pastorets. També surten els Falcons del País del Cava -un tipus de manifestació cultural i esportiva semblant als castells que consisteix en fer piràmides humanes- que participen de l'homenatge floral al patró que es fa a la Plaça de l’Església.

Quan comença a fer-se fosc la colla de diables local, els Diables Se m’n Refum, inicien el correfoc pels carrers de la vila, que acaba amb una versió adaptada del Ball de Sant Miquel. El Ball és una lluita simbòlica entre el bé -representat pel sant i un àngel- i el mal, representat pels diables- que en la majoria de pobles, excepte a Sant Sadurní, fa guanyador al sant. Aquí, els diables lluiten contra Sant Sadurní i al final, s'opta per una solució de consens: es convida a tothom a cava i s'insta als presents a reveure's l'any que ve. La representació també inclou la lectura dels versots satírics en clau local i la carretillada final.

Durant els dies que dura la festa es programen moltes actuacions teatrals, espectacles d’animació i concursos enfocats a la canalla.

Ajuntament de Sant Sadurní
Plaça de l'Ajuntament, 1