Calendari: Festes de Tardor > Festes de La Puríssima > La Mare de Déu Fumadora

Festa de la Mare de Déu Fumadora

Els nens tenen llicència per fumar

Acompanyats pels seus pares

La cercavila

Les Polifumesies

Des de fa uns anys, la localitat d’Arenys de Mar s’omple de fum, pipes i cigarros de tota mena per celebrar la Mare de Déu Fumadora, una versió particular de la festa de la Puríssima, on s’ha recuperat l’antic ritual de fumar, que es converteix per uns dies en l’activitat central de la festivitat.

La festivitat religiosa de la Puríssima té, a Arenys de Mar, una fesomia transgressora ben peculiar. Amparats en una tradició que es perd en la nit dels temps, fa tres anys que alguns culs inquiets arenyencs van decidir fer evolucionar un antic costum associat al 8 de desembre, diada de la Puríssima.

Aquell dia, anomenat festivitat de la Mare de Déu Fumadora, era una diada on tots els infants tenien l’autorització expressa dels pares per poder fumar. Aquell dia diferents colles de nens i nenes sortien espontaniament pels carrers i les places de la vila fumant tot tipus de substàncies, especialment herbes remeieres. També es fumava liana i una barreja de tabac amb matafaluga entaforada dins d'una pipa de canya. En moltes ocasions els marrecs fumaven amb pipes construïdes per ells mateixos amb canyetes i closques de cargols marins, un costum que segons sembla havia estat molt freqüent entre els infants de diferents poblacions costaneres catalanes.

Tot i que hi ha diverses teories sobre els orígens de la celebració ningú no pot situar amb precisió quan i per què va començar. Joan Amades es va referir en el seu Costumari a aquesta antiga tradició relacionant-la amb una pràctica ancestral destinada a provocar la pluja. En aquest sentit, una festa com la Mare de Déu Fumadora assenyala l’estreta relació entre el tabac, el fum i les divinitats. Tant pels indígenes americans com per altres comunitats del pròxim orient el tabac i altres plantes similars tenien propietats màgiques i fan de mitjanceres entre els homes i els déus o esperits superiors.

De costum infantil a festival

Des de fa un temps, la festa de la Mare de Déu Fumadora ha experimentat algunes transformacions gràcies a la implicació de diferents entitats de la vila. Avui la festa es planteja com una jornada de permissivitat, poesia i aprenentatge.

La festa gira a l'entorn del tradicional taller de pipes que organitza el cau de la vila i durant la qual els més menuts d'Arenys aprenen a fer pipes i, controlats i assessorats per monitors, tenen permís per fumar cigarretes de matafaluga i grana de fonoll.

Les nits estan reservades a la poesia i la música i s'omplen amb l'aire de permissivitat vinculat a l'antic costum. Les "Polifumesies" compten amb l'actuació de grups musicals renom de l'escena alternativa com Pascal Comelade, Dusminguet, Pomada, etc i amb la presència de poetes catalans com Pau Riba o Enric Cassases.

La festa, que ha estat considerada com “la festa més surrealista d'Arenys de Mar”, compta cada any amb actes relacionats amb el món del fum i els déus. S'hi celebra la "Processó de la Mare de Déu Fumadora", una passeig d'una imatge de la Maria fumadora, una "Fumada d'Autoritats", durant la qual tot aquell que es considera una autoritat en alguna cosa hi fa acte de presència. Alguns anys, la xemeneia de la fàbrica Calisay que hi ha al centre de la vila torna a fer fumera amb l'objectiu d'anunciar l'inici de la Mare de Déu Fumadora i marcar el començament del regnat del fum i la disbauxa.

La Maria fumadora
Bilbeny, Jordi