NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 1 de maig de 2024 | Josep Obrer | Festa del Treball    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Fires i Festes de Sant Tomàs > Fires d'aviram


Fira del Gall
Per Nadal, tot l'aviram i els vins autòctons del Penedès
Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès), Cap de setmana abans de Nadal


Cartell de l'edició 2004


Amb els galls a les mans


Tast de vins


El gall penedesenc


La Ballarica i el Tomassot


 

El cap de setmana abans de Nadal Vilafranca celebra una festa d'homenatge a l'aviram autòcton del Penedès que combina la fira comercial, amb un gran mostrari d’aviram i vins locals, i la celebració popular, amb una trobada de bestiari festiu de ploma i moltes altres activitats lúdico-festives per a tothom.

La fira de l'aviram de Nadal

Es tracta d'una fira molt concorreguda que es celebra el cap de setmana abans de Nadal. Tota la pagesia baixa a la vila posant a la vista de tots els passants els millors productes de llurs galliners: galls, gall d'indis, ànecs, tots grassos i ben nodrits. S'hi pot trobar els millors exemplars de l'aviram autòcton del Penedès: el gall de ploma negra brillant, la gallina del Penedès i l’ànec mut

A nivell comercial la fira no ha parat de créixer. En els darrers anys han augmentat tant el nombre de firaires que exposen els seus productes -especialment els galls i gallines que es consumiran durant les festes nadalenques- com els visitants que cada any, procedents de tots els indrets de Catalunya, hi acudeixen fidels a la tradició.

La fira de bestiar comença dissabte al matí amb un acte ritual d’obertura: l’alcalde, els regidors, les autoritats i els membres del Patronat de Turisme passen parada per parada i compren, després de diversos regatejos i pactes, les millors peces d’aviram autòcton. Les bèsties es paguen en metàl·lic, es guarden dins de gàbies i es destinen a aquelles entitats i establiments de la vila dedicats a la beneficència.

Aquest antic mercat d'aviram "criat a pagès" es completa amb una mostra gastronòmica de plats fets amb aviram i vins negres del Penedès, un concurs que premia als millors exemplars d'animals, un concurs de truites, un concurs de dibuix infantil, diverses fires d'artesania i productes naturals i una concorreguda trobada d'intercanvi de plaques de cava.

La festa popular

Pel que fa a la seva vessant lúdica i popular, la Fira del Gall de Vilafranca celebra cada any la Trobada de Bestiari Festiu de Ploma. Té lloc el diumenge al matí i convoca a diferents exemplars del bestiari festiu de ploma de Catalunya. A primera hora es fa la plantada del bestiari i seguidament té lloc un dels actes més esperats per la quitxalla i els pares novells de Vilafranca: el "Porta'm el xumet".

Es tracta d'una espècie de ritu de pas entre els més petits que gaudeix d'una extraordinària popularitat. Consisteix en què els infants pengen el seu xumet a la gallina Ballarica i la gallina, a canvi, els dóna un ou de xocolata. Els petits es fan grans simbòlicament quan deixen el xumet. Per a tal propòsit han de superar la por de veure una bèstia com el Tomasot o la Ballarica per tal de dur-li el xumet. La gallina acaba la jornada amb tots els xumets penjats del coll.

La cercavila posterior compta amb totes les peces de bestiari convidades. Els amfitrions són el Tomassot, el Mussolot del Campanar i la Gallina Ballarica de Vilafranca, realitzada per l'artista Dolors Sans i que es va estrenar l'any 2004.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Fira del Gall i Ramon Saumell


  5643 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Tomasot, el gall Vilafranquí
Albornà Marimón, Magda / Magda Albornà Marimón
És la història d'en Tomasot, el gall d'en Tomaset que és va salvar de ser ...



Oficina de Turisme
http://www.firadelgall.cat
C/Hermenegild Clascar, 2
08720 Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)
938 181 254
turisme@vilafranca.org

IGP Gall del Penedès
https://galldelpenedes.cat
C/Hermenegild Clascar, 1-3 planta baixa
08720 Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)
657.848.592
igpgalldelpenedes@gmail.com



· Tomasot de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org