Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Llufes

Aixecada del ninot

La Llufa anuncia el dia de les innocentades

La cercavila i la Cançó del Ninot

La Llufa gegant es baixa al vespre

I finalment, es crema

La quitxalla de Tremp celebra el Dia dels Innocents amb tot un seguit d'activitats al voltant d'una gran llufa de paper de més de dos metres d’alçada que es penja del campanar de l'església i que marca l'inici del dia de bromes i enganyifes generalitzades que aquest dia viurà la ciutat.

El Dia dels Innocents, conegut arreu com el dia de les llufes i les bromes, té a Tremp una particular forma d'anunciar-se: l'Aixecada del Ninot. Es tracta d'un acte que des de fa molts anys impulsa l'esplai de la ciutat "La Casa del Sol Naixent", que compta amb la participació entusiasta de molts vilatans i que, amb els anys, s'ha convertit en una de les tradicions del cicle de Nadal més arrelades de la ciutat.

La jornada comença de bon matí amb la construcció d'un ninot de paper i fusta de 10 metres d’alçada, anomenat la Llufa Gegant. La construcció es fa a la plaça de la Creu davant de l'Ajuntament i els més petits hi participen activament enganxant papers, fulloles i altres objectes. La Llufa Gegant es penja al campanar de l'església, l'edifici més emblemàtic i destacat de la població. L'Aixecada del Ninot és un ritu que marca l'inici del període temporal que omplirà de bromes i innocentades generalitzades la població el 28 de desembre.

Durant tot el dia, es succeiran les innocentades típiques de la diada, que aquest dia tenen lloc de forma espontània per tots els racons de la ciutat: pancartes a l'Ajuntament, trucades anunciant falses notícies, bromes en aparadors, etc

A dos quarts de vuit del vespre i després d'una animada cercavila que recorre els principals carrers de la vila, els nens i nenes de Tremp es concentren davant el campanar on inicien un diàleg amb la llufa gegant, en base a la Cançó del Ninot:

El ninot està pansit,
tati titeti titoti tatu,
i el volem ben aixerit,
tati titeti titoti tau

Puja puja cap a dalt
tati titeti titoti tatu

Baixa Baixa cap a baix
Baixa baixa cap a baix
tati titeti titoti tatu.

El Ninot o Llufa, que està proveït d’un sistema de cordes i corrioles que permet pujar-la i baixar-la, segueix les instruccions que els nens li donen cantant i es mou segons la cançó. Finalment, el ninot es despenja del campanar i la mainada, que per a l'ocasió duu espelmes, el crema. La cremada del ninot marca el final del regne de la broma i l'enganyifa a la ciutat i per païr bé la tornada a la normalitat, es serveix una xocolatada popular.

Ajuntament de Tremp. Associació La Casa del Sol Naixent
Plaça la Creu, 1