NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Cavalcades de Reis


Cavalcada de Reis
El patge Faruk i els Reis reparteixen regals per a tothom
Igualada (l'Anoia), 5 de gener


L'estrella que guia als Mags


Visita dels Reis a l'Hospital d'Igualada


Arribada del Patge Faruk


Entrega de la carta als Reis


Carrossa del Rei Blanc


Entrega de paquets


 

Els trets més característics de la Cavalcada de Reis d’Igualada, una de les més antigues del país, són el seu tarannà assistencial, la presència del Patge Faruk, les espectaculars carrosses i el lliurament dels regals balcó a balcó a través d’unes llargues escales de fusta.

La nit de la vigília de la festivitat de Reis, els carrers d'Igualada s'omplen de bat a bat per contemplar l’espectacular desfilada de tota la comitiva reial. La cavalcada està encapçalada per una carrossa amb una gran estrella lluminosa i està formada per les carrosses dels tres Reis d'Orient i el patge Faruk, que llancen milers de caramels als que s’hi atansen i per més de 500 patges curosament vestits que els ajuden.

La comitiva s'atura a la plaça del Rei Neptú, on Ses Majestats -majestuosament abillats amb unes teles de la dissenyadora Sita Murt- pugen a una tribuna, l'alcalde els dóna la benvinguda i ells s’adrecen a la mainada, els feliciten pel seu comportament, pel seu amor a l’estudi i els encoratgen a ser bons minyons.

Ara bé, la característica més destacada de la cavalcada de Reis d’Igualada és que el mig miler de patges utilitzen unes llargues escales de fusta pintades de colors per pujar als balcons dels primers i segons pisos dels edificis del centre de la ciutat, lliurant-los directament als nens i nenes.

Una vegada acabada la cavalcada, a partir de les 9 i fins a mitjanit, els patges distribueixen casa per casa els regals restants. Es calcula que en aquesta darrera cavalcada hi ha uns 25 camions amb més de 2.500 paquets.

Després d'algun any en què la festa es va veure envoltada per una certa polèmica pel veto a una sèrie d'igualadines de participar a la cavalcada, des del 2004 la presència de les dones realitzant de patge està totalment normalitzada, arribant a representar el 12% de la participació total el 2006.

Recepció dels paquets

Els dies previs a la festa, els pares que desitgen que els patges visitin casa seva han de dur els regals a la seu de la comissió organitzadora, que s'encarrega de repartir-los en camions.

La comissió divideix la ciutat en districtes, i a cada districte assigna un o més camions en funció dels paquets a repartir. A cada un d’aquest camions, facilitats per empresses de la comarca, hi ha un responsable de la comissió, per tal d’organitzar correctament el repartiment. En finalitzar la cavalcada, cada patge sap a quin camió s'ha de dirigir. Allí, el responsable va notificant als patges quins paquets han de repartir a cada casa, per tal que no se n'extraviï cap i el repartiment es pugui fer amb la màxima celeritat possible.

Una cavalcada amb una llarga història

La Cavalcada de Reis d'Igualada és una de les més antigues del país. Ara bé, els historiadors i els igualadins no es posen d’acord en fixar la data exacta de la seva primera edició i mentre alguns defensen que va ser l’any 1895, d'altres diuen que la primera cavalcada, formada per tres reis muntats a cavall que seguien una estrella que els guiava, es va fer l'any 1898.

El que si que sembla clar és que el motiu d'aquesta primera Cavalcada de Reis va ser solidari i assistencial: es va organitzar per tal d’obsequiar als nens i nenes més humils de la vila amb regals i llepolies de tot tipus.

Aquest esperit fundacional de la cavalcada s’ha mantingut amb els anys i avui, la cavalcada de Reis d’Igualada fa el seu recorregut pels principals llocs assistencials de la ciutat (asils, hospitals, etc.) i s’ocupa de portar joguines i regals als nens més necessitats de la vila.

L'anunci reial: el patge Faruk

La festa de Reis comença dies abans del 5 de gener amb l’arribada del Patge Faruk a Igualada, un esdeveniment molt popular que té lloc el dia dels Sants Innocents, el 28 de desembre. El patge arriba amb dos llibres, un per apuntar-hi el nom dels minyons i minyones que han estat bons i l’altre per apuntar-hi els que han estat dolents.

Uns dies més tard, el primer dia de l’any, l’1 de gener, el patge Faruk recull les cartes que els nens i nenes li porten per tal que les faci arribar a Ses Majestats. Una altre de les activitats que fa el Patge Faruk durant els dies que és a la ciutat és emetre missatges radiofònics destinats a la mainada a través de la ràdio local, Ràdio Igualada FM.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: L'enllaç dels anoiencs


  8576 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Nit de Reis. Les cavalcades a Barcelona
Pujadó i Puigdomènech, Judit / Edicions El Mèdol
Els primers Reis d'Orient van desfilar pels carrers de Barcelona en el ...

5 de gener. Festa de Reis d'Igualada
Carbonell, Santi / Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada
Llibre de fotografies que mostra la il·lusió dels infants igualadins (i ...

Les cavalcades de Reis a Tarragona. 64 anys d'història (1949-2004)
Ferré Roig, Josep M. / Ajuntament de Tarragona

comprar
75 anys de la cavalcada de Reis Mags de Lleida
Bellmunt i Figueras, Joan / Pagès Editors S.L
Aquest any 2009 se celebra el 75 aniversari de la Cavalcada dels Reis a ...

Estimats Reis. Història de la cavalcada dels Reis a Barcelona
Pujadó i Puigdomènech, Judit / La Vanguardia Ediciones, SL
Llibre editat per La Vanguardia i l'Ajuntament de Barcelona amb informació ...



Comissió Organitzadora Cavalcada dels Reis d’Igualada
http://www.reisigualada.com
Passeig Verdaguer, 120, entresòl 6è.
08700 Igualada (l'Anoia)
938.053.604
info@reisdigualada.com

L'enllaç dels Anoiencs
http://www.latossa.com/
Passatge de la Tossa, 8 - 3r
08700 Igualada (l'Anoia)
938.055.542
latossa@latossa.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org