Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Cavalcades de Reis

Cavalcada dels Reis

Les Burretes i les bústies de correu

El Rei Ros sobre el camell

Un Negre repartint regals

L'Adoració és el moment culminant

L’escenificació de l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient d’Alcoi és una de les més completes i riques de totes les que es fan al país i la seva seqüència ritual i molts dels seus elements han estat i encara són un model a seguir per a moltes altres poblacions.

La Cavalcada dels Reis d’Orient d’Alcoi és una de les més antigues del món. La primera referència escrita de l’entrada de Ses Majestats a la ciutat és de 1866, tot i que no fou fins al 1885 que es començà a realitzar de forma continuada. La festa, que va ser impulsada per l’associació local El Panerot, va aparèixer, en bona mesura, gràcies a la relació socio-econòmica existent entre Alcoi i Barcelona, on des de 1856 ja es celebrava una mena de cavalcada amb la presència física d’aquests tres personatges que fins aleshores només formaven part de l’imaginari infantil.

Després de les incorporacions de diversos elements festius precedents i alguns de nous, avui, l’escenificació de l’arribada dels tres Reis d’Orient a Alcoi és una rica seqüència ritual, declarada l’any 2001 Festa d’Interès Turístic Nacional pel govern de l’estat espanyol, formada per diversos actes.

La capta: Les Pastoretes

La festivitat comença el matí del diumenge o festiu anterior a la diada de Reis amb “Els Pastorets" o "Pastoretes”, un acte vestigi d’antigues festes precedents (les captes anomenades “plegà” o “crida”) datat a finals del segle XIX. Es tracta d’un seguici infantil format per nens i nenes vestits de pastors que, damunt d’uns carros ricament guarnits, recorren la ciutat amb l’objectiu d’arribar al pessebre monumental instal·lat a la plaça Espanya i obsequiar al Nen Jesús. Els carros van acompanyats amb ramats de bens i altres animals dels pagesos i ramaders de la comarca. Durant el recorregut es sumen a la comitiva altres infants abillats amb vestits tradicionals de la comarca que pujats als carros i tot rient i cantant, llancen les dècimes nadalenques que han escrit als seus col·legis.

L'anunci de l'emissari: El Ban Reial i les Burretes

El dia 4 de gener al vespre es celebra el preludi de la Cavalcada dels Reis, l’arribada de l’Ambaixador Reial i el seu seguici a Alcoi, un acte que data de 1924. L’emissari de Ses Majestats, que va muntat en una carrossa tirada per dos bous, fa un recorregut per tots els racons de la ciutat i anuncia, mitjançant la lectura d’un pregó amb forma de peça literària -el Ban Reial-, la imminent arribada de Melcior, Gaspar (que en aquesta població és el rei negre) i Baltasar.

El seguici de l’Ambaixador està format pels personatges del Betlem de Tirisiti (un teatre de titelles tradicional de la ciutat), els patges amb les torxes, grups de música, balls tradicionals i les Burretes, dos ases que porten sobre els lloms dues alforges buides. A mesura que el seguici avança en el seu recorregut, la mainada d’Alcoi va dipositant dins aquestes particulars bústies de correu les cartes que han escrit als Reis en què els demanen els joguets dels seus somnis. Durant la nit del 4 al 5 de gener, els Reis llegiran totes aquestes cartes...

Uns moments abans de l'inici del seguici, cap a les sis i mitja de la vesprada, davant del Naixement de la plaça d'Espanya té lloc el 'Pregó del Tio Piam', que evoca una tradició alcoiana documentada en la primera meitat del segle XIX, segons la qual els xiquets sortien de la ciutat per rebre els Reis.

La Cavalcada, l’Adoració del Nen Jesús i el repartiment dels regals

L’arribada de la caravana de Ses Majestats a Alcoi té lloc la nit del 5 de gener i l’anuncien les torxes i les fogueres que es poden veure avançar per les muntanyes que rodegen la ciutat i que simulen que els campament reial és ben aprop.

La caravana que arriba a Alcoi cap a les sis de la tarda i està formada per més de mil persones. L’obren els patges porta torxes, diversos penons de conquesta, l’Estrela que guia, i l’Embaixador Reial i el seu seguici. Després apareix el cos central de la desfilada format per una infinitat de patges dansarins, grups que canten nadales, les bandes de música locals, els portadors i els tres Reis, que avancen amb sumptuositat sobre elegants camells.

Al final de tot hi ha dos dels elements més característics de la Cavalcada dels Reis d’Alcoi: els portadors de paquets i els “Negres”, els encarregats d’accedir a les cases dels alcoians a través d’unes llargues escales de fusta que recolzen a les façanes, sobre finestres i balcons, per tal d’entregar els paquets que contenen els regals pels nens i nenes. La ciutat s’omple amb més de 100 patges negres que reparteixen regals sense descans amb l’objectiu que cap infant es quedi sense regal.

La comitiva arriba a la plaça on hi ha el Naixement monumental cap a les 19:30, els Tres Reis baixen dels seus camells i, caminant, fan l'Adoració al Xiquet Jesús, una escenificació que es realitza amb les llums apagades, milers de bengales enceses, la interpretació del Magníficat de Händel i el llançament d’un castell de focs artificials. Finalment, la comitiva reprèn la marxa i els Reis d'Orient pugen a les seves carrosses per seguir amb el recorregut de la Cavalcada pels carrers d’Alcoi.

Pregó del Tio Piam
Es fa saber a tots