Español/English
Diumenge, 22 de maig de 2022 | Quitèria | Dia Internacional de la Diversitat Biològica    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de primavera > Festes majors de juny

Festa major
Vaquetes i gegants, protagonistes
Santpedor (el Bages), Segon cap de setmana de juny

Els gegants de Santpedor

El Vell i la Vella, Pere i Anna

Les vaquetes

La vila natal del Timbaler del Bruc celebra durant tres dies una de les primeres festes majors del Pla del Bages. Grans i petits celebren junts la festa grossa de Santpedor, amb gegants i capgrossos, orquestres i xarangues d'animació i altres elements de la cultura local, com els populars jocs amb les vaquetes.

Antigament es festejava la festa de les Santes Espines, en honor a unes relíquies molt venerades a la població. Es conserven uns goigs dedicats a les Santes Espines, amb lletra de Mn. Joan Colom, fill de Santpedor i música de Mn. Josep M. Riubrogent.

La festa major actual s'estructura al voltant dels actes del segon diumenge de juny, de divendres a diumenge, i en l'actualitat està formada per les activitats dirigides a la canalla (festa major infantil) i les activitats dirigides als adults (festa major pròpiament dita). La festa major infantil i la festa major es van ajuntar l'any 2004.

Divendres a la tarda a la plaça Gran hi ha els pregons d'inici de la festa (infantil i oficial), amb un grup d’animació i el llançament de coets per part de les penyes. La nit comença amb un sopar popular i s'allarga fins a la matinada amb el ball musicat. Dissabte hi ha diversos actes protagonitzats per les penyes: concursos gastronòmics, esportius així com espectacles d'animació diversos (titelles, teatre, etc) i concerts musicals. El dia central de la festa comença amb les tradicionals matines per despertar als més dormilegues i per informar que un esmorzar popular els espera a la Plaça Sindicat. A la tarda es fa la Matinal de Cultura Popular, amb una cercavila amb la colla de gegants i capgrossos de Santpedor i altres manifestacions culturals d'altres colles convidades. La nit continua amb el concert de festa major, el castell de focs i el ball de nit.

La cultura tradicional local

Santpedor compta amb alguns elements patrimonials de cultura popular. Hi ha dos gegants, anomenats Paracuenta i Mundeta, inaugurats el 1984. El gegant porta una barretina i un bastó a la mà i la geganta, al cap, hi porta un tapall i un mocador blanc a la mà amb l'escut de Santpedor. També hi ha dos capgrossos, el Vell i la Vella de Santpedor que porten els noms dels patrons del poble: Pere i Anna. Els gegants i capgrossos van acompanyats per un grup de grallers i timbalers.

Les vaquetes

Un dels actes més concorreguts i pol·lèmics de la Festa Major de Santpedor són les vaquetes o "vaquilles", que es celebren tant dissabte com diumenge. Es tracta d'un conjunt de jocs amb aquests animals que tenen lloc en un tancat creat per a l'ocasió. Hi tancada o "encierru" de vaquetes i una espècie de correbou que és dins el programa festiu any rera any perquè compta amb força participació.

Text: Redacció festes.org

Data de publicació digital: 5/6/2005 7397 lectures