Calendari: Festes de Primavera > Trobades sectorials > Dansa

Trobada nacional de balls de bastons
La Festa Major dels bastoners i bastoneres catalans
Cada any una vila diferent. Castelldefels, juny-juliol

Emblema de la Coordinadora

Un grup de bastoneres de l'Arboç ballant "la Clota"

Cada any bona part de les colles de balls de bastons es donen cita en una vila diferent per celebrar l’esdeveniment anual més important del món bastoner català: la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, la festa bastonera per excel·lència.

Juntament amb els gegants, nans i altres entremesos, en qualsevol seguici festiu hi trobem grups de persones executant balls populars o d’exhibició, al so de músiques i coreografies diverses. De balls n’hi ha de molts tipus, però entre ells destaca, per la seva antiguitat i extensió a la nostra terra, el Ball de Bastons.

El Ball de Bastons es balla en molts indrets del món i compta amb una extensíssima tradició a Catalunya. Malgrat que la seva procedència i origen són incerts, aquest ball podria ser la romanalla d’antigues danses rituals dedicades a l’entrenament guerrer i a la fertilitat de la terra.

La referència més antiga que tenim a casa nostra del Ball de Bastons és de l’any 1150, quan se’n documentaren en les festes de noces entre el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la princesa Peronella, filla del rei d’Aragó. El Ball de Bastons compta amb una gran popularitat a Catalunya i en els darrers 20 anys està experimentant una revifalla molt important, amb la creació de noves colles fins i tot en indrets on no hi havia tradició bastonera.

L'objectiu de la Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya és aplegar i agermanar en una jornada festiva a tot el món bastoner i també esdevenir un aparador on es pot veure de forma excepcional a bona part dels Ball de Bastons catalans, amb les seves peculiaritats: balls, músiques, vestuari, coreografies,etc

A més a més, el seu voltant s'hi organitzen exposicions, xerrades, jornades d’estudi i treball sobre el Ball de Bastons i també s'efectuen actes de reconeixement a persones i institucions que han destacat en la seva tasca de promoció, recuperació i difusió del fet bastoner.

La Trobada és organitzada per la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, l’entitat que agrupa a bona part de les colles de bastoners catalans, conjuntament amb la colla local de Ball de Bastons de la població on es realitza.

Ball de bastons de Barcelona
Garrich i Ribera, Montserrat