NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Roc > Altres celebracions


Trobada de gegantons i altres elements infantils
Solsona (el Solsonès), finals de juliol


Ballet dels Nans a la plaça de Sant Roc


Els Gegantons de l'Ajuntament


Músics de l'Orquestra durant el Passacarrers


Ballet de l'Àliga infantil a la Plaça de Sant Roc


La Mulasseta (estrenada el 2004)


Balladors i Organitzadors de la 7a Trobada de Gegantons


 

Solsona celebra cada any la Diada de Sant Roc amb una trobada de tots els seus elements festius infantils. Els gegants més menuts i les bèsties més petites es passegen pels carrers d'una de les ciutats amb més tradició dins el folklore popular i tradicional.

La tradició gegantera a la ciutat de Solsona

Solsona fou, i encara és, una de les pioneres en el folklore popular i tradicional de Catalunya. La primera referència sobre els elements festius de la ciutat apareix escrita en el llibre de Comptes de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre l’any 1675 referint-se a una parella de gegants: els Gegants Vells. Més tard aparegueren altres elements com l’Àliga (1676), el Ball de Bastons (1680), la Mulassa (1691), el Drac i els Cavallets (1692), els Gegants Joves i els Óssos (1727), el Bou (1815) i els Nans (1900).

L’aparició de gegantons

Els gegants i altres elements festius de la ciutat dansaven i feien les seves funcions durant les Festes en honor a la Mare de Déu del Claustre i també durant les Festes del Corpus Christi. Durant un temps, i en certes ocasions, aquests elements festius foren acompanyats per uns de tamany inferior anomenats "gegantons". La primera referència escrita és del 1902. Aleshores una parella de gegantons, anomenats per tothom "gegantons de Cal Poldo", van acompanyar als Gegants Vells i als Gegants Joves de Solsona. Aquesta parella va deixar de ballar amb els gegants grans, al voltant del mateix any en que aparegueren.

L’any 1956 fou l’any de la Coronació de la Mare de Déu del Claustre i es refermà un moviment solsoní de recuperació de peces folklòriques d’interès històric. El jove Manel Casserras i Boix, pare de molts gegants d’arreu Catalunya, participà en aquesta efemèride tot vigilant de prop la construcció dels Gegants Vells (fets de nou per aquella ocasió) i fent de nou el Bou solsoní. Dos anys més tard rebé l’encàrrec de construir un gegantó -fet amb poc acurament i amb retalls de roba com a vestit- pel noi d’una família solsonina. El 1959, feu un parell de gegantons de gran bellesa que foren comprats per l’Ajuntament i que ballaren amb els Gegants de la Festa Major fins el 1966. Al considerar que desentonaven amb la majestuositat dels Gegants Grans i que, al ser portats pel jovent, rebien cops i s’espatllaven, quedaren abandonats al magatzem del Museu Etnogràfic.

Els gegants particulars i la primera Trobada de Gegantons

L’artista Manel Casserras ja havia fet encàrrecs particulars, però el 1987 feu la construcció de vuit bous trets del mateix motlle i els posà a la venda. Les famílies solsonines contestaren ràpidament a la iniciativa del mestre geganter. D’aquesta manera, no era d’estranyar que un nen pogués tenir a casa la rèplica d’un gegant solsoní, i no només fet per l’artista constructor de gegants Casseras o pel seu fill Josep Manel Casserras Solé, sinó també confeccionats per la pròpia família i amb els materials més modestos que s’hagin pogut emprar en la construcció de gegants. Després de que en Josep Manel Casserras, Manelet, hagués construït 3 gegantons per a tres families diferents, aquests dos gegantons i una gegantona, a més de dos bous i un drac fet de cartró, es reuniren per la diada de Sant Roc de l’any 1998 i van realitzar la 1a Trobada de Gegantons i Altres Elements Folklòrics Infantils de Solsona.

Les trobades de Gegantons

Des del 1998 cada any, sense interrupció s’ha celebrat aquesta Trobada de Gegantons per Sant Roc. El pas diferencial de la primera a la segona, fou que en la segona hi hagué molta més participació. Aquella edició superà ben bé la vintena d’elements folklòrics particulars contant dracs, bous, cavallets, gegantons, nans i óssos. A mesura que passen els anys s’incorporaren nous elements folklòrics com és el cas de les rèpliques dels quatre gegants de la Festa Major, dels nans, del bestiari, dels cavallets i dels óssos. D’aquesta manera una de les prioritats dels Geganters Petits de Solsona és la d’organitzar la trobada i la d’ensenyar als nens interessats les danses que s’executen per la Festa Major i per Corpus i que en el transcurs del dia 16 es ballen a la Plaça Major de Solsona amb el so de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Aquests Ballets són els dels óssos, cavallets, drac, nans, àliga i gegants.

La festa dels gegantons no es mou del mateix esquema. El dia 15, vigília de la festa, s’engalana el Barri de Sant Roc i en acabar es fa l’Assaig General dels Ballets que es duran a terme el dia després. El dia 16 al matí comença la festa a les 9 del matí amb la Missa a la Capella de Sant Roc que hi ha a la Plaça que porta el nom d’aquest Sant. Al finalitzar la missa, l’àliga infantil balla en honor al Sant i seguidament es dóna pas a l’esmorzar tradicional de coca i xocolata desfeta per tothom. A la tarda hi ha un concurs d’acoloriment pels nens on pinten diferents elements del folklore solsoní del color que els pertoca seguit d’una xocolatada que te lloc a la mateixa Plaça de Sant Roc. Llavors toca el plat fort de la festa: el Passacarrers pel nucli antic. Quan s’arriba a la Plaça Major tots els elements paren i es realitzen els Ballets tradicionals. Quan aquests han acabat es retorna a la Plaça de Sant Roc per fer una ballada final amb tots els elements. Cada any la participació de la canalla és més sorprenent, com també la d’elements festius, que va augmentant progressivament a cada trobada, ja que s’ha arribat a reunir prop de 90 elements infantils.

A més a més per Sant Roc els gegantons també han sortit algun any per la Fira de Sant Isidre, la Fira de la Solidaritat de Solsona i per Festes de Barris de Solsona, com el Barri de Santa Anna i de Sant Serapi.

Text: Joan Boix Irla, Geganters Petits de Solsona i Redacció festes.org


  6289 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Sant Roc a Solsona. L'escola de la Festa Major
Freixes i Codina, Carles / Geganters Petits de Solsona
Publicació editada en motiu de la desena Trobada de Gegantons de Sant Roc ...

Sant Roc, vot abans de vila. Una aproximació històrica a la festa major d'Arenys de Mar
Salbanyà Rovira, Bernat / Associació Patronat de Sant Roc
Aquest llibre fa un repàs de la història de la festa de Sant Roc des del ...

llegir
La festa de sant Roc i els macips a Arenys de Mar
Bilbeny, Jordi / festes.org
Cada 16 d’agost, dia de Sant Roc, Arenys de Mar es desvetlla amb el crit ...

llegir
Reflexions sobre la Festa de Sant Roc d'enguany
Bilbeny, Jordi / festes.org
Ja fa un parell d’anys que, aprofitant els reportatges que festes.org fa ...



Geganters Petits de Solsona
http://www.ajsolsona.cat
Solsona (el Solsonès)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org