Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Gastronomia

Volant de Sant Cristòfor
El volant més dolç
Diferents poblacions, 10 de juliol

El volant de Sant Cristòfor

Moltes diades i celebracions festives tenen el seu propi producte de pastisseria. El del 10 de juliol, diada del patró dels conductors i automobilistes, és un tortell amb forma de volant de cotxe fet de pasta de brioix, farcit de massapà i fruites confitades, i que amaga una sorpresa a dins.

Moltes diades i celebracions festives tenen el seu propi producte de pastisseria. Es tracta de tortells, pastissos o coques que només es venen el dia de la festa i que sovint tenen motius que el relacionen amb algun dels continguts de l’efemèride que es festeija.

És el cas de la mona de Pasqua, del tortell de Reis, el tortell de Sant Antoni, les coques de llardons de Dijous Gras, el pa de sant Jordi, les coques de Sant Joan, Sant Pere i Sant Jaume, els bunyols de Quaresma, per citar-ne només alguns dels més populars, però també el del sabre de la festa de Sant Simó de Mataró, les tisores de Santa Llúcia, les Torrades de Santa Teresa, el Martell de Sant Eloi o els volants de Sant Cristòfor.

El Volant de Sant Cristòfor

El Volant de Sant Cristòfor és un tortell amb forma de volant d’automòbil (una rodona amb una creu en forma d’X al mig) que s’elabora el 10 de juliol, diada del Sant Cristòfor, patró dels conductors i dels automobilistes.

En aquelles poblacions on la festa i el ritu de beneïr automòbils és ben viu, el tortell és el postre estrella del dia. Es consumeix com a postre en el marc d’un àpat, dinar o sopar amb els familiars més directes, que celebra que la familia no ha patit cap accident durant l’any.

Hi ha tantes maneres com pastisseries de fer aquest tortell, però en general es tracta d’una peça semblant a una coca de Sant Joan que està feta amb una massa de brioix farcit de massapà i amb fruites confitades i sucre o sucre volat per sobre. En algunes pastisseries el volant va farcit d’una altra manera i en d’altres només és una peça de massapà més aviat salada.

Els pastissers acostumen a amagar una petita sorpresa dins el tortell, unes vegades una peça de porcel·lana, metall o plàstic amb forma de cotxe i altres un clauer amb el sant o un petit distintiu que es guarda com a record. La persona a qui toca la sorpresa es considera afortunada doncs hom atribueix a la figura poders especials que garanteixen protecció i benaurança. En canvi, en d'altres llars el sistema funciona com en d'altres diades i la peça assenyala la persona "afortunada" que ha de pagar el tortell.

Gremi de Pastisseria de Barcelona
C/. Comtal, 32, 2on