Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Jaume > Festes majors

El Mamut Venux reneix carregat de foc
Sant Vicenç dels Horts (el Baix Llobregat), Penúltim cap de setmana de juliol

El Mamut Venux

La colla de diables

Cada penúltim cap de setmana de juliol, Sant Vicenç dels Horts celebra la seva festa major d’estiu amb el Mamut Venux, una espectacular peça del bestiari de foc que té el seu origen en les importants restes prehistòriques que es van trobar a la vila.

Des de fa uns anys, les cercaviles de les festes populars de moltes viles catalanes han deixat de ser territori únic de bèsties de tipus mitològic i llegendari. La imatgeria zoomòrfica festiva catalana s’ha enriquit amb animals de granja, animals domèstics, animals prehistòrics i altres bèsties que reprodueixen la fauna local, desapareguda o no. Un d’aquests casos és el del Mamut Venux, la bèstia de foc que surt per la Festa Major de Sant Vicenç dels Horts.

El Mamut Venux és una peça del bestiari festiu de Sant Vicenç dels Horts creat l'any 1996 coincidint amb el setè aniversari de la colla de dimonis local, els Àngels Diabòlics. El Mamut, que pesa uns 375 kg i fa més de 8 metres de llargària, està inspirat en els vestigis arqueològics d'un mamut prehistòric que es van trobar a l'assentament del Puig de Castellar.

El Mamut reneix cada any i es dedica a empaitar als santvincentins i santvicentines durant les festes majors d'estiu i d'hivern i en d'altres trobades festives de la vila, com la Festa major del barri de La Vinyala, el Correllengua i a les trobades sectorials de diables i bèsties de foc del Baix Llobregat.

En el marc de la Festa Major, el Mamunt Venux surt en el singular correfoc que es celebra després del pregó d'inici i de la fogonada. El correfoc, que es realitza des de 1997, surt de la plaça de la vila i passa pels carrers de Rafael Casanova, Barcelona, Doctor Robert i fins arribar a la plaça de Narcís Lunes.

La festa major comença el dijous amb espectacles per a la mainada, el concert de música amb els grups locals i les sessions de cinema a la fresca. Divendres, la festa inclou el Ball de Festa Major per a la gent gran en dos places del municipi, la lectura del pregó d’inici de les festes, amb la corresponent Fogonada a la plaça de la vila. Tot seguit té lloc i el festival de rock i un ball amb música d’orquestra. Dissabte la festa continua amb una trobada de gegants a la tarda i el Ball de Festa Major. Un dels actes més consolidats de la festa major és la Caminada Popular Nocturna, que es celebra des de l’any 1992 i que organitza el Club Excursionista de Sant Vicenç. Diumenge la festa continua amb espectacles i jocs infantils, un festival de dansa, etc

El dia 24 de juliol, dia de festa local, al matí es celebra l’ofici cantat a la Parròquia de Sant Vicenç Màrtir i una ballada de sardanes i a la tarda, una trobada d’havaneres i el castell de focs de cloenda.

Les golfes de pagès (de Tivissa i la seva muntanya)
Els autors narren com es vivia al poble i als masos durant la primera meitat ...