NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Protagonistes > Altres construccions humanes > Ball dels Locos


El Ball dels "Locos"
La muixeranga de l'Olleria
L'Olleria (la Vall d'Albaida), Pels volts del 22 de juliol


El ball amb els carxots


El picar és sorollós


La torre


Fent la "figuereta"


La figuereta


 

La Festa de Santa Maria Magdalena de l’Olleria té per protagonista destacat el “Ball dels Locos”, una representació dansada que acaba amb la construcció d’una torre humana i que els etnòlegs consideren que és a l’origen de les actuals colles de castells.

El “Ball dels Locos” de l’Olleria és un conjunt de danses del mateix gènere que el ball de bastons però amb la particularitat que acaben amb la construcció per part dels mateixos balladors d’una torre humana de tres o quatre pisos.

El “Ball dels Locos” comença amb la realització de diverses figures per part de dues fileres de balladors que colpegen entre ells els seus sorollosos bastons, els anomenats “carxots”. Acabat el ball, els dos bàndols s’ajunten i formen un castell que es culmina amb la realització, per part de l’anxaneta, de l’anomenada “figuereta”. Una vegada és dalt de tot, el darrer casteller es posa cap per avall i va baixant de la torre en aquesta posició fins arribar a baix. Antigament, també havia estat propi del “Ball dels Locos” el fet de beure d’una bóta de vi des de la part superior del castell, un cop aquest s’havia coronat.

El “Ball dels Locos” es va realitzar per última vegada a l’Olleria l’any 1917 i va ser recuperat el mes de juliol de l’any 1996 per un grup de joves vinculats a l’agrupament escolta de la localitat. Des d’aleshores, s’ha anat representant en el marc de la Festa de Santa Magdalena, que cada any es celebra pels volts del 22 de juliol, i també en el marc d’altres festes populars d’arreu del país.

Orígens dels Balls dels Locos

Els orígens d'aquesta representació cal buscar-los per dues vies diferents, doncs possiblement provingui d'una barreja d'elements de diferents celebracions. Per una banda, està vinculat amb els “Balls de Valencians” propis dels antics seguicis de festa major i per l’altra amb els personatges de les anomenades “Festes de Folls” o dels Innocents, pròpies de l’hivern.

En efecte, el “Ball dels Locos” de l’Olleria té l’estructura típica dels anomenats “Balls de Valencians” una antiga dansa de la família dels balls populars que constava d’una sèrie de figures realitzades amb música de gralla o dolçaina i que finalitzava amb l’aixecament d’una petita estructura humana, anomenada la “torreta” de tres o quatre pisos d’alçada. Els historiadors diuen que aquest tipus de ball formava part dels seguicis populars de les festes majors de les poblacions de la Catalunya Nova i que també havia estat molt estès als pobles del País Valencià.

Hom creu que aquests “Balls de Valencians” són a l’origen de les colles de castells actuals. Segons aquesta hipòtesi, al Principat la part final del Ball de Valencians, la construcció de la torre, hauria evolucionat per la seva banda, independentment del ball, fins a tenir una dinàmica pròpia que les hauria portat a convertir-se en les actuals colles castelleres. Al País Valencià, els balls de valencians han desaparegut quasi tots, a excepció de la Moixeranga d’Algemesí (la Ribera Alta), la Construcció de Gandia (La Safor), els Negrets de l’Alcúdia i el Ball dels Locos de l’Olleria (la Vall d’Albaida).

Per l’altra banda, alguns etnòlegs relacionen també el “Ball dels Locos” amb les “Festes de Folls”. Argumenten que la vestimenta estrafolària dels antics “locos”, una camisa plena de pedaços, uns pantalons fets amb tela forta (de matalàs) i de ratlles i unes calces de diferent color a cada peu recorda a la dels personatges que participaven en aquestes festes de folls. També diuen que els bastons actuals, anomenats “carxots” o “samarres”, provenen dels tipus de pals recoberts amb pell d’animal dissecat que els esparriots i altres personatges de les festes de folls feien servir per obrir pas a les cercaviles a base d’empaitar a tothom. Finalment, sembla que, com a les "Festes de Folls actuals", com els Enfarinats d’Ibi, els "locos" també tenien per costum fins no fa poc muntar “Ajuntaments de Farsa“, inversions temporals de l’ordre establert consistents, entre d’altres amb el muntatge d’una barraqueta al mig de la plaça de la vila on retenien als vianants fins que els pagaven un impost.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: El Ball dels Locos


  5392 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







El Ball dels Locos
https://elballdelslocos.wordpress.com/
46850 L'Olleria (la Vall d'Albaida)
elballdelslocos@gmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org