Calendari: Festes d'Estiu > Diades > Diades commemoratives

Festes de Santa Maria
Recordant la conquesta catalana de les Pitïuses
Sant Francesc Xavier (Formentera), pels volts del 5 d'agost

Danses tradicionals

Un relleu per la llengua

També coneguda amb el nom de "Festes de la Terra", aquesta celebració commemora la conquesta catalana d'Eivissa i Formentera de l'any 1.235 amb un conjunt d'activitats que tenen un marcat caràcter popular i reivindicatiu i que fan especial atenció a la cultura i les tradicions pròpies.

Santa Maria, patrona de Formentera

La diada de la Mare de Déu de les Neus – patrona de Eivissa i Formentera - havia estat una celebració bàsicament religiosa, de record i devoció. L'any 1989, però, un conjunt de joves formenterers agrupats en l'anomenat “Col·lectiu Bassetja” la va transformar també en un dia de reivindicació aprofitant que l'advocació a Santa Maria va íntimament lligada a la conquesta catalana de les Pitiüses l'any 1235. Des d'aleshores, la diada del 5 d'agost és un estendard de lluita per la cultura, el medi ambient, la identitat, la llengua i d'altres aspectes socials que afecten l'illa de Formentera.

L'any 1990 les festes van passar a estar organitzades per la Comissió de Festes de Santa Maria amb l'objectiu de recordar els orígens i renovar el seu compromís amb la llengua, la cultura i la defensa dels valors medi-ambientals de Formentera i d’arreu dels Països Catalans.

Els actes més destacats

Una de les activitats que ha distingit Santa Maria els darrers anys és el “ Brindis de vi pagès a la salut del poble”. Es tracta d'un acte que va sorgir en resposta al “Brindis de vino español en honor a la patria” que un any va organitzar la Guàrdia Civil de Formentera per la diada de la Nostra Senyora del Carme. Aquest “contra-brindis” convida a tot el poble formenterer a fer un brindis amb vi pagès.

D'entre els actes més importants de les festes hi ha les “xacotes” a plaça, les “cantades pageses” organitzades per la gent gran, els recitals de poesia, els concerts de música en català, tallers de ball i espardenyes, jocs tradicionals i conferències al voltant de temes ben diversos.

Un dels moments més esperats i culminants de les Festes de Santa Maria és la lectura del pregó que té lloc a la mitja nit del 5 d'agost. Es tracta d'una eina de crítica i denúncia a través de la qual es fa un repàs a tot el què ha succeït durant l'any a Formentera sense deixar de banda tampoc a la resta dels Països Catalans. En la seva elaboració, que coordina la Comissió, hi pot participar qui vulgui i la seva lectura a plaça és un dels moments més esperats per tots els formenterers que van a escoltar-lo.

La conquista catalana de 1235
Marí Cardona, Joan / Institut d'Estudis Eivissencs