Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Festes polítiques

Aplec del Puig
Puig de Santa Maria (l’Horta), Últim diumenge d’octubre

Cartell de l'Aplec del Puig 2013

El penó de la conquesta durant la Marxa

Els parlaments polítics

Cada darrer diumenge d'octubre, milers de valencians i altres catalans vinguts d'arreu es troben per celebrar l’Aplec de Puig, una diada festiva i d'afirmació nacional que té lloc, des de 1959, a un dels paratges amb més simbolisme i història del País Valencià.

Es tracta d’un aplec lúdico-reivindicatiu que té el seu origen en la concentració que un cop l’any realitzava la joventut del País Valencià durant el franquisme per tal de reafirmar la seva identitat com a poble.

La concentració té lloc al matí a la muntanyeta coneguda popularment com “de la Patà”. Aquest lloc és un espai emblemàtic doncs també s’hi aixeca el monestir de Santa Maria del Puig, la patrona del País Valencià. L'emplaçament, considerat la porta de València, fou l’epicentre de la Batalla del Puig entre les forces cristianes i musulmanes, just abans de l’entrada a aquesta ciutat (1238) del rei Jaume I “El Conqueridor”. D’aquesta gesta se'n conserva la pintura el "Retaule d'El Puig o de la companyia del Centenar de la Ploma” al museu “Victoria and Albert” de Londres.

El grup valencià Al Tall té una cançó que es diu "Darrer diumenge d'octubre" que fa referència a aquesta celebració:

Darrer diumenge d'octubre,
El camí ja és ben sabut,
Eixiu a la carretera
Que cal aplegar-se al Puig.

Programa d'actes

Els actes s'inicien amb una marxa cívica que surt des de les torres dels Serrans de la ciutat de València i acaba a la població del Puig de Santa Maria, on hi ha el monestir fundat per Jaume I des del qual va conquerir València el 1238 per crear el nou regne.

Durant tot el diumenge es realitzen els tradicionals parlaments dels partits polítics i entitats participants, però també altres activitats com tallers per la mainada, actuacions musicals de dolçainers i tabalers, àpats gastronòmics, etc

Imatge: Acció Cultural del País Valencià

Ajuntament d'El Puig de Santa Maria