Calendari: Festes d'Estiu > Festivals > Festivals de teatre

Fira de Teatre al Carrer

El bolo, icona gràfica de la Fira

Imatge gràfica de la Fira

Espectacle de sala

Espectacle al carrer

Cada any més d’un centenar de companyies ofereixen els seus nous espectacles als milers d’espectadors que, com ja és costum, omplen festivament els carrers, les places i les sales de Tàrrega, en el marc d’una Fira que s’ha convertit en punt de trobada ineludible d’aficionats, companyies i programadors de tot el món.

Des del 1981, any en què fou fundada pel grup Comediants, la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega no ha parat de créixer. En aquell moment, una de les idees impulsores del projecte va ser convertir la Festa Major de la ciutat en una gran festa temàtica que engresqués a la gent a participar activament. L’entorn era favorable. A nivell polític la instauració dels ajuntaments democràtics va portar una valoració positiva del carrer com espai de trobada i manifestació col·lectiva i, en l’àmbit cultural, van començar a sortir a escena companyies de teatre com Comediants, Vol Ras, La Fura dels Baus o El Tricicle que van ajudar a donar una nova dimensió festiva i popular a les arts escèniques.

Ben aviat va arrelar el concepte bàsic de la Fira: una gran festa al carrer articulada per una mostra d'espectacles on diferents companyies presenten les seves propostes i, a la vegada, els programadors d’espectacles teatrals compren i venen els espectacles per a la nova temporada teatral. Després d’uns primers anys caracteritzats per la improvisació i l'espontaneïtat, es va començar a desenvolupar progressivament la faceta mercantil de l’esdeveniment amb la professionalització de l’organització, la programació d’espectacles en espais tancats de pagament o la creació de La Llotja, punt de trobada, contractació i intercanvi d’idees entre professionals.

Durant els anys noranta la Fira es va consolidar plenament en tots els aspectes i va aconseguir mantenir ben viu un dels seus principals actius: el públic. Any rere any la Fira ha batut el seu propi rècord –en les darreres edicions ja es superen amb escreix les cent mil persones- i ha comptat amb un públic fidel i entusiasta, artífex d'una impressionant festa que moltes vegades ultrapassa el fet teatral i transforma la vila en un espai de rauxa i diversió, especialment els milers i milers de joves que omplen de gom a gom els trens i autobusos que hi arriben i les zones d’acampada habilitades.

No s'ha d'oblidar tampoc la presència de desenes de grups i artistes que, fora de programa, aprofiten la fira per deixar-se veure en qualsevol plaça o cantonada i mantenen aquell aire d’improvisació que es respirava en el transcurs de les primeres edicions.

La Fira, avui

Actualment a Tàrrega són representades totes les disciplines que formen el ventall de l’univers teatral: teatre de text, circ, teatre de carrer, màgia, òpera de butxaca, dansa, mim, performance, etc. La programació incideix cada cop més en formes de teatre contemporànies i visuals, com a mesura per a garantir la innovació i la difusió artística sense fronteres idiomàtiques.

Hi ha una vintena d'escenaris d’actuació i tres rutes itinerants, milers de programadors acreditats i inumerables representacions a càrrec de un centenar de companyies. A més a més, la Fira ha esdevingut també co-productora d'espectacles que es presenten durant el certamen.

Imatges: Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega

Fira de Teatre al carrer