NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 6 d'octubre de 2024 | Bru    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de les Mares de Déu Trobades > Diada d'Andorra


Diada de Meritxell
Andorra celebra la seva festa major en honor a la patrona
Diferents poblacions (Andorra), 8 de setembre


Cartell de la Diada 2005


Detall de la deessa de tres ulls


Santa Maria de Meritxell (el Santuari vell)


El nou Santuari de Meritxell


 

Andorra celebra cada 8 de setembre, i des de l'any 1873, la seva festa en honor a la patrona, la Mare de Déu de Meritxell. Al petit Principat pirinenc es paralitza tota l'atrafegada activitat habitual i el Santuari de Meritxell, que alberga una talla romànica d'una marededéu de tres ulls, es converteix aleshores en el centre de les celebracions religioses, lúdiques i institucionals.

El Santuari de Meritxell, eix de les celebracions

La Mare de Déu de Meritxell va ser declarada patrona d'Andorra el 1873. Es tracta d’un dia de festa local a tot el territori andorrà, que durant un dia tanca totes les botigues. La diada es celebra sobretot al voltant del Santuari de Meritxell, al Comú de Canillo, però també es fan actes diversos en d’altres comuns.

Els actes principals tenen lloc al voltant del santuari de Nostra Senyora de Meritxell del Canillo, situat a la riba esquerra del riu Valira, entre Encamp i Canillo. El santuari, que va ser destruït l’any 1972 per un incendi i va ser tornat a reedificar posteriorment, acull una talla romànica de Nostra Senyora de Meritxell que pesa 15 quilos i és una còpia de l'original, que datava del segle XII i que va desaparèixer en l'incendi.

Les celebracions comencen la vigília al vespre, amb la Vetlla de Santa Maria de Meritxell, que compta amb una processó de torxes que va des del monument dels Pareatges fins a l’església, passant pels jardins del santuari.

El dia central de la festa és el 8 de setembre. A primera hora del matí obren les portes del santuari i es celebren la Missa de l’Aurora i la Missa jove, que acaben amb un esmorzar amb tots els peregrins. Més tard, té lloc una missa concelebrada per tots els sacerdots d’Andorra, que compta amb una alta participació i l’assistència de les autoritats polítiques andorranes i que acaba amb el cant dels goigs. La tradició vol que, una vegada acabada la missa, els peregrins vinguts a peu des de les set parròquies, donin un petó a la medalla que porta la talla. Acabada la missa hi ha sardanes al claustre Monestir de Meritxell i a la tarda el Concert Popular de la Diada a càrrec del Cor Nacional dels petits cantors d’Andorra. Durant tota la Diada, el Govern posa un servei gratuït de transport per arribar al santuari.

Per la seva banda, en diferents pobles del Principat d’Andorra (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, etc) se celebren aplecs de sardanes. A Encamp la festa es celebra amb activitats pels més menuts.

La llegenda de Nostra Senyora de Meritxell

La llegenda explica que un dia, quan els habitants de Meritxell caminaven cap al poble de Canillo per assistir a la missa d’Epifania, van fer una troballa extraordinària. Prop de l'indret on actualment s'alça el santuari, descobriren, al costat d'un roser florit, una estàtua de la marededéu.

Aleshores, anaren fins a Canillo i contaren la història al capellà de la parròquia, que decidí guardar l'estàtua a l'Església del poble. Ara bé, l’endemà la imatge de la Mare de Déu va desaparèixer de l’església i va ser trobada de nou al peu del roser florit. Llavors, els habitants cregueren que l'estàtua corresponia a la parròquia d'Encamp, però aquesta hipòtesi es mostrà tan equivocada com la primera. I és que, tan bon punt portaren l'estàtua de la Mare de Déu fins a Encamp, desaparegué de nou i tornà al mateix lloc on l'havien trobada. Quan finalment comprengueren que l'estàtua desitjava romandre en aquell lloc, els habitants del Principat li construiren un santuari al costat del roser.

Text: Manel Carrera i Escudé

Imatges: Govern d'Andorra


  31381 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Govern d'Andorra
https://www.govern.ad/
C. Prat de la Creu, 62-64
AD500 Andorra la Vella (Andorra)
376.875.700

Santuari de Meritxell
http://santuaridemeritxell.com/ca/
Canillo (Andorra)
376.851.253
colonies.aina@andorra.ad



· Cor nacional dels petits cantors d’Andorra




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org