NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Festes de gelaters


Festa dels gelaters
El gremi del gelaters de Xixona celebra la seva festa anual
Xixona (l'Alacantí), Tercer cap de setmana d'octubre


Desfilada amb els vestits de geladors


...i les gelateres


La crida


Durant la Crida van sense els vestits de la festa


L'ofrena floral dels banderes


Un dels bàndols a l'Ofrena


Amb els vestits del lloc d'acollida


Ofrena floral


 

Cada any, pels volts del tercer cap de setmana d'octubre, els fabricants dels cèlebres torrons i gelats de Xixona tornen a la seva vila natal per celebrar, a imatge i semblança de les festes de Moros i Cristians d’agost, una gran festa popular que els relliga de nou amb els seus orígens.

La tradició gelatera a Xixona

La vila de Xixona és mundialment coneguda pels seus torrons. La indústria local està basada en la producció i distribució torronera, amb una facturació anual d’uns 120 milions d’euros (2005). Ara bé, la estacionalitat d'aquest producte, concentrada en els mesos anteriors a Nadal, va fer que molts xixonencs decidissin emigrar durant els mesos d’estiu i dedicar-se també a la producció de gelats per tal de poder viure la resta de l'any. D’aquesta manera és com avui es poden trobar, pràcticament en qualsevol ciutat mitjana, gelateries de xixonencs. Avui, es calcula que hi ha unes 400 famílies que cada any emigren per treballar en els seus negocis.

La història explica que va ser durant la dècada dels 70, en un moment de plena expansió del sector del gelat, que molts productors, en no poder participar de les festes patronals d’estiu (les festes de Moros i Cristians en honor a sant Bartomeu) per estar treballant fora de la població, van promoure la creació d’unes festes de Moros i Cristians de tardor, coneguda com la Festa dels Gelaters. Aquesta singularitat ha fet que sigui la única població del País Valencià que tingui dues celebracions de Moros i Cristians.

La Festa dels Gelaters

Les Festes dels Gelaters es desenvolupen al voltant de les comparses de Moros i Cristians reprodueixen els actes més importants de les festes d’agost. Si bé és cert que tenen algunes particularitats respecte a les festes de l’agost, com ara l’Entrada del Gelater i l’Ofrena del Gelater, i que no n’escenifiquen alguns dels actes més destacats (l’Ambaixada Contrabandista, l’Ambaixada del Marí o el Judici Sumaríssim al Moro Traïdor), les Festes dels Gelaters tenen la mateixa estructura que les festes patronals d’agost, amb la coneguda “triologia festera”. Venen a ser una representació en tres actes del tradicional enfrontament entre moros i cristians, en el que els participants es divideixen en dos bàndols i es reparteixen, dins de cada bàndol, en filàs.

La trilogia Festera

Les festes s’anuncien oficialment un mes abans, amb l’anomenat avís o senyal, durant el qual les filàs de Moros i Cristians desfilen, una vegada al matí i una a la tarda, sense el vestit propi de la festa.

La triologia Festera de Xixona comença dissabte al matí amb tres actes destinats a presentar les forces dels dos bàndols. En primer lloc hi ha la presentació de les bandes de música, una desfilada durant la qual les filàs recorren els carrers del nucli antic, amb els uniformes que ha utilitzat la nit anterior, coneguda amb el nom de Nit del Soparet. Més tard, se celebra l’Ambaixada Humorística del Gelater, per la que els gelaters ofereixen ajuda als cristians davant el perill moro, i l’Entrada del Gelater, una desfilada on els participants van amb els vestits de feina dels venedors de gelats i que acaba a l’Ajuntament, on els esperen alguns camions plens de gelats que reparteixen entre el públic assistent. Dissabte al vespre hi ha l’Entrà de Moros i Cristians i a la nit, balls a les kàbiles.

El segon dia, diumenge, està destinat a escenificar la conquesta de la ciutat per part de les tropes mores. Al matí hi ha un dels actes més destacats de les festes: l'Ofrena dels Gelaters, una desfilada en què les dones van vestides amb els vestits típics de les poblacions d’acollida on els gelaters xixonencs tenen els seus negocis i que acaba amb una ofrena floral conjunta de totes les filàs a la Mare de Déu de l’Assumpció. Al vespre, s’escenifica la victòria mora sobre les tropes cristianes, amb l’Ambaixada Mora. Per celebrar la victòria musulmana es fa la Retreta Multicolor, un veritable carnestoltes rèplica del que es fa a l’estiu i que va substituïr, des dels anys 60, a l’antiga Retreta del Fanalet durant el qual les filàs canvien els seus vestits per disfresses.

El tercer dia, dilluns, s’escenifica la reconquesta de la ciutat per part de les tropes cristianes, amb l’Ambaixada Cristiana, que culmina amb l’alçament dels capitans per l’any vinent i la processó en agraïment als patrons, sant Bartomeu i Sant Sebastià.

La festa avui

Avui, la Festa dels Gelaters serveix perquè els fills dels que van emigrar per posar gelateries fora de la vila, tornin al lloc on van néixer els seus pares i celebrin les festes amb els seus amics i familiars. Aquest període festiu comença amb la tornada a casa per les festes de Nadal i s’acaba amb la fi de les Festes dels Gelaters, un llarg període que els serveix per no trencar els vincles afectius i socials amb la seva terra.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Bernardo Garrigós


  5490 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Associació Sant Bartomeu i Sant Sebastià
http://www.festesxixona.com/
c/ Mallorca, 15 - Ap. Correus, 142
03100 Xixona (l'Alacantí)
96.561.19.88

Associació cultural i festera dels Gelaters de Xixona
https://www.facebook.com/AsociacionCultu...
Xixona (l'Alacantí)



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org