Calendari: Festes de Tardor > Fires i Festes de Sant Tomàs > Fires d'aviram

Fira Avícola Raça Prat

Un gall de Pota Blava

Exposició d'aviram viu

Mostra de productes

Els premis

La Fira Avícola de la Raça Prat que es celebra al Prat de Llobregat en dates nadalenques ha estat l'element dinamitzador més important per a la recuperació, consolidació i difusió de l’aviram autòcton del Prat, conegut popularment com a “Pota Blava”.

La fira dels Pota Blava

Aquest tipus d’aviram, originari de tot el delta del Baix Llobregat i conegut també com a Raça Catalana del Prat, és símbol d’identitat de la ciutat, estava en procés d’extinció i en l’actualitat disposa d’un segell europeu de qualitat. El formen un conjunt de gallines i galls que destaquen per les seves plomes d’un viu ros, el vermell de la cresta, la cara i les barbelleres, el blanc de les orelletes, el bec fosc i pel característic blau pissarra de les seves potes i dits, d’on prové el seu nom popular.

Apunts històrics de la Fira

Els antecedents més llunyans de la Fira Avícola Raça Prat són del primer quart de segle XIX, quan la Mancomunitat de Catalunya i l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre organitzen els primers Concurs Exposició Avícola Raça Prat amb l'objectiu d'aconseguir la selecció i millora de les aus de corral raça Prat.

Els concursos-exposicions es van reprendre després de la guerra civil i a partir de 1975 se celebraran de manera ininterrompuda, amb molts canvis de localització i una ampliació i millores continues. Amb els anys s’incorporà la Mostra d'agricultura, indústria i comerç locals, antecedent de la mostra pagesa que des de llavors completarà la fira tradicional i primer assaig del que més endavant serà la mostra comercial, amb una presència significativa de productes artesanals.

La Fira avui

En l’actualitat la festa es celebra el cap de setmana abans de Nadal i la setmana anterior i està formada per la Fira Avícola de la Raça Prat (des de 1973), la Mostra Comercial (des de 1987) i la Mostra d’Entitats (des de 2002). De dilluns a divendres ja hi ha actes preliminars, com presentacions de llibres, exposicions i visites guiades, relacionats amb l’activitat pagesa al Prat.

Divendres a la tarda hi ha la Mostra de Vestits de Paper, a càrrec de l’Associació de Puntaires del Prat i tot seguit, la inauguració oficial de la Fira. Dissabte al matí, hi ha activitats esportives i culturals i el Ral·li de la Fira Avícola, que convoca vehicles antics i clàssics. Diumenge, la festa continua amb el lliurament de plaques d’homenatge i reconeixement de la tasca dels criadors i la trobada de gegants organitzada per la colla local, que compta amb la participació de colles d’arreu del país i la presència del “Pollo del Prat de Llobregat”, una figura del bestiari festiu local que té forma d’aquest animal. La festa es complementa amb exhibicions de ball, concert coral i danses a l’espai central de la Mostra d’Entitats i una mostra de teatre infantil i juvenil.

En els pocs dies que dura la fira, s'arriben a vendre més de 2.500 exemplars adults per al consum i 1.000 pollets, amb una afluència de visitants que en les darreres edicions se situa al voltant dels 100.000 visitants i una mitjana de 60 productors presents a la fira tradicional, que representen el 90% dels pagesos i ramaders locals.

Imatges: Ajuntament d'el Prat de Llobregat

Tomasot, el gall Vilafranquí