NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Galderic > Fires


Fira de Sant Galderic
Evocant la memòria pagesa del municipi
Rubí (el Vallès Occidental), Dissabte proper al 16 d'octubre


Mostra ramadera


La ballada de gegants


La tronada infernal


 

Rubí celebra la festivitat de Sant Galderic, considerat per molts l'autèntic patró de la pagesia catalana, amb una fira d’art, agricultura i ramaderia. La celebració va néixer l'any 1994 i vol rememorar la forta activitat pagesa que antigament hi havia a la població.

Aquest sant és conegut per ser el protector tradicional de la pagesia catalana, tot i que des de fa segles s’ha anat imposant sant Isidre, que prové de la tradició castellana.

Sant Galderic va néixer l’any 820 en el si d’una família catalana, a la vila occitana de Vilavella, actualment coneguda amb el nom de Sant Galderic. És invocat per a demanar que plogui i allunyi la sequera. Se’l representa iconogràficament acompanyat per dos bous que llauren i amb un un manoll d’espigues de blat a una mà i una agullada a l’altra. Mort l’any 900, va ser enterrat al monestir del Canigó i va ser canonitzat com a sant en el Concili de Narbona, el 990.

Des de l’any 1995, diferents pagesos i entitats culturals de Rubí (el Vallès Occidental) de la mà de l’Associació Sant Galderic, organitzen una fira en honor a la pagesia local. La celebració, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí, s’estructura al voltant d’una fira i diverses activitats que rememoren l’activitat pagesa del municipi, que reivindiquen el present i el futur de l’agricultura, i que s’han consolidat com un homenatge festiu als que encara s’hi dediquen.

La Fira de Sant Galderic la formen un centenar de parades que dissabte s'instal·len pels carrers i places del casc antic de Rubí (les places de l’Església i plaça del Dr. Guardiet, i els carrers Xercavins, Sant Francesc i Sant Ignasi) que aquest dia es transformen en un mercat de les arts i la pagesia. S’hi poden trobar des de productes alimentaris artesanals, plantes, herbes, fruits secs, vi, fruita, mel, aus i animals fins a ceràmica o pintura en petit format. De fet, la fira artesana i agrícola es complementa amb una fira que compta amb una àmplia gamma de productes i mostres d’artesania i pintura.

A la tarda hi ha una plantada i cercavila dels gegants, la botifarrada popular i la Tronada de Sant Galderic, un espectacle pirotècnic organitzat per la colla de diables de la localitat.

La Fira es complementa amb activitats diverses, com el Tast de Vins (des de 2002); la Trobada de Plaques de Cava (des de 2001); el concurs de pintura infantil; i diverses activitats didàctiques i divulgatives de la vida pagesa de Rubí, amb xerrades al voltant de l’agricultura tradicional, exposicions fotogràfiques, etc

Text: Redacció festes.org

Imatges: Associació Cultural Sant Galderic


  4110 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Associació Cultural Sant Galderic
http://www.santgaldericrubi.com
C/ Sant Jaume, 22, 1r
08191 Rubí (el Vallès Occidental)
686.791.814
santgaldericrubi@gmail.com

Ajutament de Rubí
http://www.rubi.cat/
Plaça Pere Aguilera, 1
08191 Rubí (el Vallès Occidental)
935.813.900



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org