NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Andreu > Ball i teatre de Sant Andreu


Festa Major
Vetllant per la memòria col·lectiva
Sant Andreu de Palomar, Aj. Barcelona (el Barcelonès), Setmana del 30 de novembre


Cartell de la Festa Major 2005


La Vetlla de Sant Andreu


La mort de l'Andreu


Els gegants vells de Domenech Humbert


Els trabucaires de Sant Andreu


Els gegants coloms


 

Durant 10 dies l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar celebra la seva Festa Major, una de les manifestacions festives populars més importants de la ciutat de Barcelona. Destaca per les seves cercaviles dels grups de cultura popular i per l'escenificació de l'antic drama sacre de la Vetlla de Sant Andreu.

Sant Andreu de Palomar és un antic nucli de població que va ser annexionat a Barcelona l’any 1897 i que té una llarga història documentada ja des del segle X. El seu tarannà de municipi petit, de poble, ha fet que la seva celebració més important, la festa major, hagi conservat un gran esperit participatiu. Prop d’un centenar d’entitats contribueixen cada any a fer de la festa major un espai de relació, comunicació i gaudi entre seus habitants.

Les festes duren 10 dies, comencen el cap de setmana anterior al 30 de novembre, diada de Sant Andreu, es desenvolupen durant tota la setmana i s’allarguen fins al cap de setmana següent, sovint ben entrat el mes de desembre.

D’entre les activitats del dissabte del primer cap de setmana, el que obre les celebracions, destaquen el correfoc infantil anomenat Dia del Diabló, la Foto de Festa Major a la Plaça Mercadal amb totes les entitats participants i el Ball de Rams, una dansa que des de fa anys l’Esbart Maragall ha recuperat i que es balla a la plaça Orfila al vespre.

Dissabte a la nit a la parròquia de Sant Andreu s’escenifica La Vetlla de Sant Andreu, una representació teatral inspirada en l’antic drama sacre sobre la vida i els miracles del sant. La tradició es remunta al 1346 quan uns clergues oficiaven una celebració la vigília, el dia 29, que incloïa oracions i pregàries, però també danses i teatre popular a càrrec de la gent de Sant Andreu que hi anava. Aquestes vespres d'origen medieval es van anar transformant amb el temps i, l'any 1984, es van convertir en una drama sacre en tres actes que s'oficiava en part pels carrers de la vila i en part a l'interior de la parròquia. La representació, única a Catalunya, estava emparentada amb l'avui desaparegut Ball de Sant Andreu, un ball parlat que s'havia fet a Reus, la Selva del Camp i Tarragona.

Durant tota la setmana milers d’activitats es succeeixen pels carrers i places de Sant Andreu de Palomar. Cal destacar la gran quantitat d’àpats gastronòmics que es fan (botifarrades, tastets, arrossades, etc) i tots els actes organitzats per la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu. En primer lloc, l’Esclat Andreuenc, que organitzen des de l’any 2000 a la Plaça Orfila el dissabte al vespre per donar el tret de sortida als actes d'arrel tradicional de la Festa Major i que compta amb el llançament de salves amb un canó de festa. I en segon lloc la multitudinària Cercavila de Festa Major de diumenge al matí que compta amb la participació de totes les colles de cultura popular locals: Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu, les dues colles de diables, les nombroses colles geganteres -gegants vells de Domenech Humbert, els gegants Coloms, el Joanot de Sant Andreu (Escola Ignasi Iglesias), i els gegantons avi d’Orient i àvia Orfila-, i colles vingudes d’altres barris de la ciutat de Barcelona i d’arreu de Catalunya. Aquesta gran cercavila va de la Plaça Orfila al Centre Civic i culmina amb la Diada Castellera de Sant Andreu, que també es celebra a la plaça Orfila.

El dia 30 de novembre, diada de Sant Andreu, es celebren diferents activitats per la gent gran, una xocolatada infantil, la concessió dels Premis Sant Andreu atorgats per l’Ajuntament del municipi a aquells andreuencs i andreuenques destacats, la missa solemne en honor al sant i el Concert Diada de Sant Andreu.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu, Cristina Lanau i Manuel Raigada



  7955 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Ball o Martiri de Sant Andreu Apòstol. Patró de la vila de la Selva
, Anònim / Edicions Cossetània
Tot fa pensar que el Ball de Sant Andreu, d’autor anònim, va ser escrit ...



Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar
http://www.festessantandreu.cat
carrer Fraga, 17
08030 Sant Andreu, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
93.345.30.44
info@festessantandreu.cat

Districte de Sant Andreu
http://www.bcn.es/santandreu
Sant Andreu de Palomar Aj. Barcelona (el Barcelonès)



· Diables de Sant Andreu de Palomar (el Barcelonès)

· Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar (Barcelona)

· El Canó de Sant Andreu de Palomar

· Satànica de Sant Andreu de Palomar (el Barcelonès)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org