NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 9 de desembre de 2022 | Valèria    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Festes Majors i altres celebracions


Festa Major i Ball del Cornut
Festa major al voltant del pollancre més bell
Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany), De Divendres Sant a Dilluns de Pasqua


Portant l'arbre a plaça


Aixecant l'arbre amb cordes


Aixecant col·lectivament l'arbre


Preparant l'arbre maig


El ball al voltant de l'arbre


El ball del cornut


 

Els habitants de Cornellà del Terri celebren la seva festa major coincidint amb la Setmana Santa. Entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua, es succeeixen una gran quantitat d’activitats festives que giren al voltant de la plantada de l'arbre maig i d’entre les quals destaca, per la seva popularitat, una dansa còmica anomenada Ball del Cornut.

Una festa major al voltant de l'arbre

La Festa Major de Cornellà del Terri s'estructura al voltant del ritu de l’arbre, un tipus de pràctica força abundant en diferents indrets del món, molt estès antigament, i que venera l'esplendor de la vegetació i el poder dels arbres com a artífexs de la fecundació de la terra.

Les celebracions comencen Divendres Sant quan un grup d'homes van a cercar l'arbre, el pollancre o l'àlber, més alt i ben plantat dels que hi hagi pels volts de la vila. Una vegada escollit i abatut, li esporguen bé el brancatge inferior i el transporten fins a l’interior del poble, deixant-lo preparat per substituir el de l’any passat, que ha romangut dret fins aleshores. Aquest arbre, que es coneix popularment com a maig serà l’eix de totes les celebracions posteriors. El maig de Cornellà del Terri, a diferència del d’altres indrets, disposa d’un mecanisme de subjecció propi situat en l’edifici de la plaça major.

El Dilluns de Pasqua al migdia, els veïns s’engalanen amb el vestit tradicional català –espardenyes de set vetes, barretina, faixa i mocador vermells, pantaló negre i camisa blanca-, coronen l’arbre amb un cim de pi i guarneixen el tronc amb diferents banyes i corns d’animals. Una vegada així guarnit, aixequen solemne i cerimonialment l'arbre al bell mig de la plaça amb l'ajuda de llargues cordes i la força dels que hi participen. L'arbre restarà allà dret fins al Divendres Sant de l'any següent.

El Ball del Cornut

Una vegada plantat l'arbre, els vilatans ballen el famós Ball del Cornut, que es dansa al voltant de l’arbre maig. Els dansaires recorren la vila ballant, formant en una llarga filera, al toc d'una música alegre. De sobte apareix el Cornut, un personatge amb un barret de pell que porta dues grans banyes de boc recargolades i sis parelles que l’envolten, formant una rotllana

Mentre sona la música, les dones s'avancen en la rodona i el Cornut salta entre elles. Després repeteix l'operació entre els dansaires. Finalment el Cornut pren una noia per la mà i trenca la rotllana per poder sortir furtivament per un carrer adjacent. La cobla continua amb la música i al final també interpreta algunes sardanes. Aquest ball, celebrat en un ambient d’alegria, bromes i bon humor és únic al territori català. És també un clar exemple de la capacitat de recuperació de les tradicions ja que la coreografia i la música que sona havien desaparegut i van ser extretes dels documents que va deixar Joan Amades.

Segons alguns autors, aquest ball rodó podria ser l'expressió de joia al voltant d'un dels capítols més significatius de la història local: la fi del dret de cuixa imposat pels senyors feudals a l'Edat Mitjana. En aquell temps els senyors feudals dictaven la sort, la vida i la mort dels pobladors de les seves terres. Un dels privilegis abusius més habituals que tenien era el de poder anar al llit, la nit de noces, amb les noies que s’estaven a punt de casar. Després de llargs anys d’humiliació, l'any 1367, en temps del rei Pere el Cerimoniós, Cornellà del Terri va alliberar-se del domini feudal i es va suprimir aquest privilegi indigne. Per celebrar la nova realitat els vilatans es van armar d’ironia i van sortir al carrer per executar una sèrie de danses que van acabar esdevenint el Ball del Cornut.

Segons en Joan Amades, en canvi, la dansa prové d’un ritu destinat a obtenir protecció col·lectiva davant els mals esperits. En la festa de l’arbre maig de Cornellà i el Ball del Cornut hom hi ha vist també el ritu que marca simbòlicament l’establiment definitiu de la primavera i l’inici d’un cicle nou (l’aixecada d’un arbre maig), amb primitius cultes a la divinitat per excel·lència de la fertilitat i la procreació, el boc fecundador del ramats i bestiar, la presència dels qual es simbolitza mitjançant els corns.

La festa va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1999.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Cornellà del Terri
Manat del rei Pere III el Ceremoniós
Nos Pere, Rei, anomenat el Ceremoniós, procurant l'interès del castell y del lloc nostre de Cornellà, que per causa de compra ha estat novament integrat al nostre dret y propietat, i a fi que aquest lloc obtingui creixement considerant també que els homes o habitants de dit castell, tant en les cases que s'hauran de construir com en altres diversos afers y les despeses que han calgut o caldrà fer, per aquesta raó a fi de que millor pugui aconseguir aquest repoblament allò que el favor de la reial inmunitat otorga, amb la present carta nostra concedim amb gràcia especial, a tots y cadascun dels homes de dit castell y lloc de Cornellà, tant aquells que hi són com aquells que hi vindran a poblar, que per deu anys, des de les presents dates en endavant, comptats sense interrupció, no han de prestar-nos exèrcit, l'host o cavalcada, ni anar o enviar a l'exèrcit, a l'host o a la cavalcada, ni pagar o donar res per rescat dels mateixos exèrcit host o cavalcada.


Nos, certament, declarem francs del tot y inmunes a aquests homes y pobladors y a qualsevol d'ells, i deslligats a les fins ara prerrogatives del senyor sobre les seves vides.


Així, ho mano y que així es compleixi aquest meu manat.


Pere, Rei


Dat a Daroca el 19 d'agost del any 1337 de Nostre Senyor Jesucrist.


  Data de publicació digital: 7/4/2004 6210 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  

Cronologia d’un llegat. Cent anys d’homenatges a la vellesa a Sant Sadurní d’Anoia
Diversos autors, / Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia
Aquest llibre està dedicat a deixar per escrita la història de la Setmana ...Ajuntament de Cornellà del Terri
http://www.cornelladelterri.org
Mn. Jacint Verdaguer, 4
17844 Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany)
972.594.001
cornella@ddgi.es
Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2022 festes.org