Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Desfilades de carrosses

Festa major d'hivern

La comparsa de l'hereu de Salou

Un canó llançant confetti

El pas d'una carrossa

La batalla de confetti

Durant quasi dues setmanes els carrers de Salou s'omplen d’innombrables activitats lúdico-festives que tenen el seu punt àlgid en el Cós Blanc, un dels actes més multitudinaris de l’hivern tarragoní i expressió més genuina de bon part de la comunitat salouenca.

Si la festa major d’estiu de Salou, anomenada "Les Nits Daurades", està pensada per satisfer als visitants (estiuejants i turistes) que són a la població en aquelles dates, la festa major d’hivern de Salou és la festa més genuïna, la dels salouencs que no poden celebrar la festa major a l'estiu perquè treballen atenent als turistes.

Petita història de la festa

La festa major d’hivern té les seves arrels en les celebracions en honor a Sant Antoni que es feia quan el municipi encara no estava segregat de Vila-seca. L’any 1981 una Comissió de Festes li donà l’actual format, amb la creació d’una petita cercavila que amb els anys esdevindria el Cós Blanc i durant la qual es llançaven petits retalls de diaris en comptes de confetti. Des del 1995 l’Ajuntament assumeix bona part de l’organització de les celebracions.

Segons explica la història, un dels actes més emblemàtics de la festa, el Cós Blanc, va començar com una broma entre uns amics que en un moment de la festa es llençaven trossos de paper. En l'actualitat es tracta d'un acte consolidat, que canvia cada any incorporant nous elements, amb un increment constant en la seva infraestructura i de les colles participants.

La Festa Major

Els actes comencen el cap de setmana anterior al del Cós Blanc amb el pregó d’inici de festes i innombrables activitats per a grans i petits: ball a l’envelat, ball de colles, cinema per a la mainada, concerts, cercaviles, trobada de gegants, activitats esportives, nomenament de les pubilles, el Concurs de Composició Grallers Vila de Salou, etc

Dissabte al matí: Desfilada de carreteles

Dissabte al matí té lloc la tradicional cercavila i presentació de les carrosses o "carreteles" pels carrers de la població. Hi desfilen milers de persones organitzades en colles que desfilen damunt de carrosses guarnides en una rua carnavalesca al principi de la qual hi ha les pubilles i l'hereu de l'any. Aquesta cercavila de carrosses plenes de persones disfressades és hereva de les carrosses que els pagesos guarnien el dia de Sant Antoni al portar els animals a beneïr, i no en el model de Carnaval brasiler, com pensen molts. Cada associació, entitat o grups d'amics de Salou organitza una carrossa, tria un tema o motiu i tots els membres de l'entitat desfilen disfressades al costat del vehicle que fa de carrossa. Les carroses incorporen en molts casos surtidors de begudes que es reparteixen entre els balladors de la comparsa i entre el públic que s'ho mira. La cercavila del matí comença pels volts de l'Ajuntament, desfila pel carrer Barcelona, Passeig i torna pel mateix passeig fins a l'Ajuntament. En total, les comparses desfilen unes quatre hores, llançant tones de caramels entre els assistents. Es tracta d'una rua de lluïment en què s'atorguen diferents premis.

Dissabte a la tarda: el Cós Blanc

A la tarda té lloc un dels actes més esperats i esbojarrats de la festa major, el Cós Blanc. En un moment determinat, prop del carrer Barcelona, la comitiva amb totes les carrosses (25 l'any 2008) desfila per un carrer que ha estat habilitat amb uns vint surtidors de confetti (al capdamunt del qual hi ha motius marítims, com calamars o sèpies) i estructures per posar llums i altaveus de música. Amb els llums de l'enllumenat públic apagades les carrosses desfilen, una per una, mostrant-se. Un presentador les va introduïnt a tothom enmig d'un espectacle de so, llum i confetti que fa embogir a les més de 20.000 persones que s'hi apleguen. Durant dues hores intensíssimes, s'encenen més de 500 mil watts de llum i es llancen, a través dels 20 canons, més de 20 tones de confetti de paper. Durant aquests moments de bogeria van passant les carrosses i comença una gran festa amb música fins a la matinada. Una vegada han passat totes les carrosses la gent que encara és a la plaça inicia una batalla festiva amb el confetti (més d'un pam) que hi ha al carrer. El Cós Blanc atrau milers i milers de persones que vénen de poblacions de les comarques properes però també d’altres indrets de l’estat espanyol i d’Europa.

L'endemà diumenge al matí els actes continuen amb sardanes i per la tarda-nit, cercavila amb els diables locals, ball i espectacle pirotècnic que clou la festa major.

Imatges: Manel Carrera i Escudé i Regidoria de Cultura, Ensenyament i Festes

Ajuntament de Salou. Regidoria de Cultura, Ensenyament i Festes