Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de la Mare de Déu dels Dolors

Festa de la Mare de Déu dels Dolors

Pas del Crist a la Creu

L'ofrena floral a la Verge

Trobada de gegants

Concert de bandes de música

Bellpuig celebra cada any pels volts del divendres abans de Divendres Sant un cap de setmana festiu que barreja la devoció a la Mare de Déu dels Dolors amb diverses activitats de cultura popular i tradicional, com l’entrega de Premis Valeri Serra i Boldú, la Trobada de Gegants i la Trobada de Bandes de Música.

La Festa de la Mare de Déu dels Dolors se celebra el divendres abans de divendres Sant i els actes s’allarguen tot el cap de setmana. La celebració està dedicada a la Mare de Déu dels Dolors, una imatge de la Mare de Déu que expressa el dolor que sent al conèixer el destí final del seu fill Jesucrist.

La devoció a la mare de Déu dels Dolors de Bellpuig va començar a principis del segle XVIII, quan la confraria del Sant Crist de Bornio va rebre una imatge seva l’any 1704. La devoció cap a la imatge va anar incrementant i l'any 1722-1724 ja hi ha constància escrita de comptes i resolucions que constaten la constitució de la Congregació del Dolors, una entitat que, per cert, ja era aleshores formada per homes i dones.

Estructura de la festa

Quinze dies abans de la festa al castell de Bellpuig se sent la remor dels timbals com a preludi de les celebracions. Els actes litúrgics i de preparació per la festa comencen, de fet, el divendres abans del divendres de Rams. Tots aquests dies es celebra el Septenari, una missa que inclou un sermó litúrgic, predicada normalment per alguna personalitat del món eclesiàstic del bisbat de Lleida, que té lloc cada vespre a l’Església de Sant Nicolau i que cada dia gira al voltant d’un dels sets dolors de la Verge.

El ritus central de la festa és el divendres abans de Divendres Sant. Aquell dia al matí es celebra una missa a l’Església de Sant Nicolau que acaba amb l’ofrena floral a la Mare de Déu dels Dolors i una visita al seu Cambril. La celebració continua a mitja tarda, amb una funció en honor a la Mare de Déu dels Dolors i l’entrega dels estendards a les cases dels priors. Tot seguit, a dos quarts de deu té lloc la sortida dels armats - que hom creu que antigament obrien i tancaven la processó a cavall- i la concentració de tots els Passos al replà de de l'Església de Sant Nicolau.

Aleshores, i després que la Junta de la Congregació, la Banda Municipal i el Armats hagin anat a cercar els senyors Priors, comença la Magna Processó Penitencial que té lloc pels carrers de Bellpuig. Es tracta d’una solemne i emotiva processó que fa el següent itinerari: Carrer La Creu, Sant Josep, Homenatge a la Vellesa, Plaça Sant Roc, Plaça Ramon Bertran, Plaça Ramon Folch, Valeri Serra, Sant Josep, Verge dels Dolors i Església. La processó és multitudinària i emotiva, i hi participen unes 3000 persones de les 4000 i escaig que habiten el poble.

L'endemà de la Festa de la Mare de Déu dels Dolors, dissabte, es fa lliurament a Bellpuig del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, considerat com un dels premis literaris de més importància dins el món de la cultura popular catalana.

Diumenge de Rams, al matí els vilatans es concentren davant l’església per fer la benedicció de les palmes i palmons i, acabada la missa de Rams, es fa una cercavila amb els gegants de Bellpuig i una dotzena de colles convidades (Trobada de Gegants) i dues bandes de música, la Banda Municipal de Bellpuig i una colla convidada (Trobada de bandes) que surt de l’Ajuntament i arriba fins el pavelló poliesportiu on té lloc el dinar de germanor. A la tarda es fa el concert de la Trobada de Bandes de Música, que tanca totes les celebracions d'un dels caps de setmana més festius de l'any a Bellpuig.

Ordre de la Magna Processó

Armats precedits per l'àngel