Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Àpats comunitaris

Festa de l'Arròs

L'arròs es cuina poc a poc

Remenant la caldera

Repartint l'arròs

Els balls tradicionals

Més de tres-cents quilos d'arròs, verdures, carn, peix i marisc es combinen cada any per cuinar l'arrossada popular de Bagà, un àpat gastronòmic que va fent xup-xup mentre diverses parelles ballen el tradicional Ball Cerdà, una mil·lenària dansa originaria de les poblacions pirinenques i prepirinenques.

Breu història de la festa

Els historiadors locals afirmen que aquesta celebració, o una de característiques molt semblants, es feia ja des de la fundació de la població. Segons sembla, anys enrera els cònsols (o regidors) anaven casa per casa recollint llenya, diners i tot tipus d’aliments per poder fer un gran àpat a la plaça que repartien entre la gent més necessitada de la vila. Popularment coneguda com "l'àpat dels pobres", aquesta gran arrossada popular es cuinava en un primer moment el diumenge de Carnestoltes, però amb el pas del temps la festa s’ha traslladat en el calendari. Avui, la Festa de l'Arròs de Bagà es celebra el segon diumenge de febrer.

La festa avui

La plaça porxada de Galceran de Pinós de Bagà concentra durant tot el matí de diumenge els preparatius del tiberi. S'hi instal·len els focs que serviran per coure els aliments que acompanyaran a l'arròs (el sofregit, la carn, les verdures i el peix) que els cuiners preparen dins una enorme paella de més de dos metres i mig de diàmetre. En total, per a fer aquest àpat s’utilitzen més de 80 quilos de carns (pollastre, conill, costella de porc, botifarra i cansalada), 90 quilos de peix i marisc (musclos, sípia i gambes) i més de 90 de verdures (cebes, tomàquets, pèsols i pebrots). També s’hi afegeixen 20 cabeces d’alls, 22 litres d’oli i 9 quilos de sal. Tots aquests ingredients es barregen amb els 250 quilos d'arròs, suficients per a les més de 2.000 persones que hom calcula que pot arribar a passar per la plaça porxada aquest dia.

Un dels actes importants de la festa són els balls tradicionals oferts per l'Esbart Cadí de Bagà el diumenge al matí, mentre es cou l'arròs. S'hi ballen diferents danses, però destaca el tradicional Ball Cerdà, una mil·lenària dansa originaria de la Cerdanya, molt arrelada a les poblacions pirinenques i prepirinenques i que té moltes variants locals. En primer lloc el ballen els membres de l'Esbart, per parelles, primer vestits de pagès i després vestits de gala. Després, tothom que vulgui es pot anar afegir al cercle que formen les parelles en el perímetre de la plaça, girant cada cop més de pressa al ritme de la música.

Durant tot el dia parades de productes artesans ocupen la plaça Catalunya del poble des de primera hora del matí.

Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars
Pujadó i Puigdomènech, Judit / Edicions Sidillà