Calendari: Festes de Primavera > Festes d'oficis > Festes de campaners

Trobada de campaners

Ballant amb la campana

Fent sonar la campana Foto: campaners.com

Tocant-ne dues a la vegada Foto: campaners.com

Mostra de campanes petites

Organitzada per la Confraria de Campaners de Catalunya, la tradicional Trobada de Campaners ha anat creixent al llarg del temps, i malgrat les dificultats per les que passa l’art de la campana, l'assistència tant de campaners com de públic ha consolidat l’esdeveniment.

Campanes, campaners i campanars

Els campanars que coronen les esglésies catalanes no són només un element simbòlic i decoratiu, sinó que durant molts segles han estat instruments musicals complexes, composats de diverses parts, íntimament interrelacionades. En primer lloc trobem les campanes i els campanars, amb diàmetres, gruixos, formes, materials i disposicions espacials diverses que determinen l’especificitat de les seves característiques sonores.

El toc, les diferents formes de tocar la campana, resultat d'experiències sonores mil·lenàries, marquen cada estil local. A Catalunya els amants d’aquest art consideren els tocs com a reflex de la llengua d'un poble, l'expressió íntima i secular d'unes maneres d'entendre el ritme, la música, el temps, l'espai i la vida.

D'entre els diferents tocs destaquen el toc a mort, el toc a oració, el toc a sometent, el toc a foc i el toc de tronada.

L'entitat organitzadora

La Confraria de Campaners de Catalunya és una associació sense ànim de lucre, endegada l’any 1987, i constituïda per persones que voluntàriament es dediquen a vetllar per la conservació de les diferents tradicions dins el món campaner. D'entre els seus objectius hi ha la difusió i protecció de les antigues i arrelades tradicions culturals i religioses de les campanes, campanars, campaners, carillons i carillonistes, especialment de tots aquells usos, costums, i tocs que per la seva idiosincràsia donen una identitat plena i diferenciadora. L'entitat també organitza tota mena d'activitats culturals i participa en la conservació i enriquiment de les diferents manifestacions culturals i religioses.

Un art amenaçat

En els últims decennis però, el toc de campanes ha experimentat algunes transformacions que posen en perill la pervivència de la tradició, tal i com es coneixia fins ara.

Per una banda, l’electrificació dels campanars iniciada als anys cinquanta, per l'altra l’afinació uniforme de les peces per tal que sonessin “a l'alemanya” i finalment la informatització del toc, han canviat els antics costums i cada vegada són menys els campaners que mantenen aquestes antigues pràctiques musicals.

La trobada anual de campaners

És per això que les successives edicions de la Trobada de Campaners a Os de Balaguer suposen un reivindicació explícita d’aquest ofici. De fet, els objectius de la trobada són "reivindicar l'ofici de campaner, la conservació de la tradició dels tocs de campanes i fer una festa al voltant de les campanes per tal de difondre la seva cultura i música al conjunt de la societat".

Hi assisteixen campaners de Catalunya, València, Aragó i Navarra, que mostren en directe diverses tècniques i estils, en la Mostra de tocs, un dels actes centrals de la trobada. La Trobada, que cada any congrega milers de persones també ofereix activitats complementàries, com fires i demostracions relacionades amb l'ofici.

Es tracta d'un esdeveniment de característiques úniques que l'han convertit en un dels més importants d'Europa.

Les campanes
Edició facsímil de Les campanes. La Neotípia. BTP. Serie C. Vol. XXXV. ...