NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > L'Encarnació > Festes patronals


Festes de la Mare de Déu de la Llet
Benvinguda col·lectiva a la Primavera
Puigpelat (l'Alt Camp), inici Primavera (març-abril)


La Mare de Déu de la Llet


La capella actual


La Cuca representa l'hivern


El Pi de Puigpelat


Els timbalers


El Ball dels 8 Vents


 

La Primera Festa de la Mare de Déu de la Llet, és un conjunt d'actes festius en honor a la patrona i al Pi monumental de Puigpelat que celebren l'establiment definitiu de la Primavera al poble. Les celebracions tenen per protagonistes a les Majorales i a la Cuca, una gran bèstia processionària.

Puigpelat celebra les Festes de la Mare de Déu de la Llet, una de les festes més importants del municipi, en motiu de la diada de l'Anunciació de la Mare de Déu, el cap de setmana més proper al 25 de març.

Les festes se celebren en honor a la patrona del poble, la Mare de Déu de l’Hospitalet, una imatge de Maria que ha estat representada en actitud d'alletar l'infant Jesús, motiu pel qual també és coneguda pel sobrenom de Mare de Déu de la Llet. Al llarg de la història les talles de la Mare de Déu han estat guardades en diferents espais de culte i han sofert diverses contingències, com la seva crema i destrucció, però el poble sempre l'ha restituïda.

La Festa de la Mare de Déu de la Llet o Festa Major d'Hivern

La Festa de la Mare de Déu de l’Hospitalet o de la Llet, és festa major d'hivern de Puigpelat.

Els actes comencen dissabte al matí amb el Camí de l'Aigua, una excursió fins la Capella de l'Hospitalet organitzada pel Grup Excursionista del Camp de Tarragona que es realitza des del 1995 i que culmina amb un dinar popular.

Un dels actes més destacats del primer dia de la festa és la cercavila de la Cuca i els Timbalers de Puigpelat, durant la qual la Majorala Major fa fora l’hivern, transformat amb una voraç i entremaliada Cuca, i porta la Primavera al poble. Acabada la cercavila les Majorales ofereixen un berenar a la sala parroquial i es realitzen les Primeres Vespres, una missa i la pujada dels penons al balcó de l’Ajuntament.

La Cuca de Puigpelat, una bèstia de foc de nascuda l’any 1989, que sota la forma d’una processionària menjadora de pins, simbolitza l’hivern que ja queda enrere. L'any 2006 la Cuca va donar a llum a 4 cuquetes que des d'aleshores l'acompanyen.

Els actes de dissabte es clouen amb el Correfoc del Pi, que es celebra al vespre i que també serveix per donar la benvinguda a la Primavera.

El diumenge, dia central de la festa, s'inicia amb la Despertada de Majorales i la Despertada General amb un grup de música tradicional pels carrers del poble. Es tracta d'una alegre cercavila durant la qual la Majorala Major escampa desitjos de felicitat, fecunditat i prosperitat, salut i benestar entre els seus vilatans, posant-los caramels al cap i llançant-ne a les entrades de les cases. Les Majorales representen les missatgeres de l’esperit d’adoració a la Mare de Déu, que duu l’alegria i el bon conviure al poble.

Després de la celebració eucarística del migdia, que inclou l'adoració i el cant dels goigs a la Mare de Déu de la Llet, comença la Baixada de la Cinta, un acte que consisteix en la imposició d’una cinta de benedicció als nens i nenes del poble. L'acte, que també és una benedicció del terme municipal, té lloc al Pi de Puigpelat, un monumental arbre dedicat a la Mare de Déu de l'Hospitalet que va ser plantat el 24 de març de 1985, en record d'un altre que havia caigut cinquanta anys enrere, el 2 de març de 1935, i que en el seu temps fou un signe d'identitat del poble. Es va tornar a plantar el dia de la festa més estimada i a l'indret de la Bassa Vella, lloc on durant la guerra de 1936-1939 fou cremada la imatge de la Mare de Déu que hi havia en aquell moment. La Baixada de la Cinta inclou el "Ball dels 8 vents", un antiga dansa de la localitat que es ballava aquest dia davant de l'església i del Pi, i que pertany a la categoria dels balls de cintes.

Durant tota la setmana es celebren les Jornades Culturals de Primavera de Puigpelat, amb exposicions, conferències, presentacions, sessions de cinema, etc.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Puigpelat


  6440 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Puigpelat
http://www.puigpelat.altanet.org/
Plaça de la Vila, 14
43812 Puigpelat (l'Alt Camp)
977.60.22.25




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org