Calendari: Festes de Primavera > Festes d'oficis > Festes de traginers

Festa dels Tres Tombs
Anglesola (l'Urgell), finals de març

Imatge gràfica de la festa

Un moment de la Fira Medieval

La cercavila dels Tres Tombs

Carros amb bèsties vingudes de tot arreu i homes que rememoren temps passats es donen cita cada any a Anglesola per celebrar, conjuntament i durant tres dies, la Festa dels Tres Tombs, un esdeveniment que omple de visitants la vila.

Organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat d'Anglesola, la Festa dels Tres Tombs combina les activitats directament relacionades amb el món equí, com la cercavila dels Tres Tombs, les exhibicions amb bèsties de càrrega i els concursos i les curses d'animals, amb aquelles activitats relacionades amb el passat, com la fira d'oficis tradicionals.

La Festa dels Tres Tombs d'Anglesola se celebra des de l'any 1983.

Programa d'actes

El programa d'actes comença divendres a la nit amb el pregó de la festa i una nit de gresca.

L'endemà, dissabte al matí, concurs de pintura ràpida (des del 1996) i inauguració de les Fires: Fira de Cavalls i Mules o Fira de Cavalls Creuats (des de 1984) -on es poden comprar i vendre aquests animals-, Fira Ramadera de Pura Raça (des del 2004) -que dura tot el cap de setmana- i la Fira d'Equipaments Hípics -on es poden comprar tot tipus de complements-. Durant tot el matí hi ha concursos, demostracions i proves hípiques. A la tarda, es fan més proves i concursos hípics, i a la nit, concert i ball.

Diumenge, després de l'esmorzar de carreters i l'obertura del Mercat de Pagès, se celebra la missa a l’Església Parroquial. Tot seguit, cap a migdia, es fan els tradicionals Tres Tombs, un acte que compta amb la presència de 500 cavalls, amb sella o enganxats, i que compta amb l'especial participació del Carro del Fato, un carro que va ple d'aliments i altres productes aportats altruisticament per diferents establiments comercials del poble en benefici de la festa i que se sorteja entre els qui en compren una butlleta. Des de l'any 2006 hi desfila un carro de tir 7,5 metres, que necessita de 8 cavalls per ser arrossegat i que ha estat realitzat per l'últim carreter de la província de Lleida: l'Antoni Boldú. Les festes es clouen amb un dinar de germanor.

Societat Sant Antoni Abat d'Anglesola
C. Major, 9