Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Festes majors i patronals

Festa major
Barri de la Sagrada Familia, Aj. Barcelona (el Barcelonès), Tres darrers caps de setmana d’abril

Els gegants Pere i Pepa

Capgrós del Drac Drylus

El Drac Farfolla

La festa major del barri de la Sagrada Família que cada any se celebra pels volts de la diada de Sant Jordi, inclou centenars d’activitats esportives, gastronòmiques i culturals que tenen lloc al voltant del temple insígnia d'un dels catalans més universals: Antoni Gaudí.

La Festa Major o Festes de Carrer del barri de la Sagrada Familia, al districte de l’Eixample dreta de Barcelona, compten amb una llarga tradició. Aquesta zona de la ciutat, coneguda antigament amb el nom d“El Poblet”, havia celebrat la seva festa grossa primer al juliol i després a l’agost. En l’actualitat, i des que el 1978 l’Associació de Veïns de la Sagrada Família es fa càrrec de les celebracions, la festa s’ha traslladat al 23 d’abril i s’ha fet coincidir amb la diada de Sant Jordi. Des d’aleshores la festa es perllonga durant els tres darrers caps de setmana d’abril, Sant Jordi inclòs.

La festa major, que cada any es dedica a un sector de la població o grup social del barri diferent (els joves, la gent gran, etc), destaca per les seves activitats esportives: la Milla de la Sagrada Família, una cursa atlètica que es celebra des de 1984 al voltant de l'illa Gaudí; la Passejada en Bicicleta pel barri i el Campionat de Natació, que també es celebra des de 1984. També destaquen les activitats gastronòmiques populars (botifarrada, xocolatada, etc) i les diferents activitats musicals i dansaires que es fan a la plaça de la Sagrada Família (concerts, ballades de sardanes, etc).

El 22 d'abril, primer dia oficial de les festes, a la tarda es fa el cercavila d'inici de festes, el pregó de Festa Major, un concert a la cripta de la Sagrada Família i un sopar de Festa Major al carrer de Marina, entre Mallorca i Provença.

La trobada de gegants es celebra dissabte a la tarda i està organitzada per l'Associació de Veïns Sagrada Família, l’entitat que gestiona la parella de gegants i capgrossos del barri. Estrenats l'any 1978, representen dos personatges característics de l'antic municipi d’El Poblet: la peixatera Pepa i en Pere, la figuració de l’Home dels Coloms, un personatge real i molt popular al barri, que es dedicava a ensinistrar coloms. Els gegants, que tenen un ball propi anomenat Cucurull, estan acompanyats per dos capgrossos, el Kiku i el Drilus, que representen un drac i un pagès de cacau africà, ambdós arribats a Barcelona des de ben lluny. Cada any per la Festa Major, la colla designa Geganter (o Gegantera) d'Honor a alguna persona o entitat que hagi col·laborat amb l’entitat.

Un altre dels elements destacats de la festa és un drac de foc, anomenat Farfolla, que es va estrenar l’any 1998. S’inspira en un drac forjat en ferro que es va trobar a l’interior del temple de la Sagrada Família i que hom creu que és obra de Gaudí. El drac ha estat diverses temporades en desús fins que recentment ha estat recuperat per la colla de dimonis del barri.

La Rambla, 50 anys amunt i avall
Rovira, Marc / Girona Centre Eix Comercial