Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de la Mare de Déu dels Dolors

Festa i Processó dels Dolors

Els Jueus i el Crist a la Creu

Els portadors del Crist

Cant de la Salve a la plaça major

L'acatament dels Estaferms

L’escenari medieval dels temples, carrers i places de Besalú és el marc incomparable on té lloc, en silenci, la Processó dels Dolors de Besalú, una mostra de la devoció popular local envers la Mare de Déu dels Dolors que conté notables singularitats dins el conjunt de processons catalanes del seu gènere.

La Festa de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú, també coneguda per la Processó dels Dolors, és una celebració cristiana que té lloc el divendres abans de Divendres Sant, popularment anomenat Divendres dels Dolors. Aquest dia, que és festa local a la vila comtal de Besalú, és, per a molts besaluencs, una de les festes més importants del municipi.

La festa és organitzada per la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú, una entitat fundada l’any 1699 en un període (finals del XVII i principis del XVIII) caracteritzat pel sorgiment de confraries gremials, d’oficis i religioses que pretenien fer front a les pestes i altres epidèmies. La Congregació és una associació privada de fidels, hereva de les antigues Ordes Seglars dels Servites de Maria provinents de l'Itàlia del segle XIII. En l’actualitat la Congregació té per finalitats, a banda de l’organització de la Festa dels Dolors, contribuir al benestar espiritual dels congregants i promoure obres de caritat, evangelització i voluntariat social, entre d’altres. L’entitat, una de les més antigues i carismàtiques de les que encara hi ha en actiu a Catalunya, va rebre l’any 2000 la Creu de Sant Jordi de mans de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca social i cultural.

Motiu i objecte de la celebració

La festa té per objecte recordar i recrear els set dolors que la Mare de Déu hagué de suportar al conèixer la Passió, Mort i Resurrecció del seu fill Jesucrist. Per això, totes les celebracions giren al voltant d’una imatge de la Mare de Déu dels Dolors, una talla d’una marededéu plorosa amb un cor on hi ha clavades set espases (els set dolors) i que té a les seves mans el cos sense vida del seu fill Jesucrist.

Estructura ritual de la celebració

Els actes comencen el dilluns abans del Divendres dels Dolors, amb l’inici del Quinari. Durant quatre dies, de dilluns a dijous se celebren diversos actes culturals relacionats amb la festa i dues misses diàries, una a les 8 del matí, perquè hi puguin assistir els que treballen, i una altre de més solemne a les 8 del vespre, presidida pel Prior (el pendonista) i els set comissaris, els set servites congregants elegits pel prior de l’any en curs.

L’acte central de la festa és la Processó dels Dolors, que té lloc el cinquè dia del Quinari, el Divendres dels Dolors a les 8 del vespre. Aquest dia hi ha missa a les 8 de matí i un Ofici Solemne a les 12, que compta amb música d’orquestra. Acabada la missa es fa el relleu de priors: el prior sortint, el de l’any passat, va en processó fins la casa de l’entrant, el de l’any en curs, i convida a participar dels actes de la festa. A primera hora de la tarda té lloc la conclusió del Quinari i el Cant de la Salve pels apòstols de la Processó, i a mitja tarda, a les 6 té lloc l’acte d’entrada dels nous congregants a la Congregació.

Tot seguit, a les 8, s’inicia la Processó dels Dolors al Monestir de Sant Pere. La devoció, el fervor, el silenci pietós recorre els carrers estrets de la vila antiga de Besalú durant una hora i mitja fins arribar, de nou, al monestir. La Processó és controlada en tot moment pels arrengladors, uns personatges coberts amb una vesta que vetllen pel silenci, per l'ordre dels passos i de les fileres laterals, així com pel pas fluid de tots els participants. La processó fa una parada a la Plaça Major, on té lloc el cant de la Salve, un emotiu cant que va portar al poble l’organista des de Calahorra (Navarra) i que executen els que fan d'Apòstols.

Una processó en dos

La Processó dels Dolors de Besalú és una processó insòlita dins les processons de les seves característiques, doncs és resultat de la fusió de les dues processons de Setmana Santa que es feien a Besalú al segle XVIII, la de Dijous Sant i la dels Dolors. La comitiva va incorporar als elements propis de la festa dels Dolors (Pas de la Mare de Déu dels Dolors, Estaferms, etc) tot un seguit de passos que hom creu pertanyents a l’antiga processó de Dijous Sant, que com és sabut, és una processó que escenifica la passió i mort de Jesucrist a l’aire lliure. D’aquesta manera a la Processó dels Dolors de Besalú hi ha personatges com el Crist que carrega la Creu i els Jueus, la Verònica, les Tres Maries, o els Manaies, tots ells incorporats a la festa al desaparèixer la processó de Dijous Sant a Besalú l’any 1936.

Altres aspectes destacats de la processó

A banda d’aquest fet, altres singularitats caracteritzen la Processó dels Dolors de Besalú, com l’infant que anuncia, durant la silenciosa processó, la passió tot cantant mentre carrega amb una creu, el silenci fervorós i impressionant de la comitiva, el fet de que quasi no hi ha espectadors a la festa, i la presència dels Estaferms, un cos de guardians, meitat pagesos meitat soldats que hom creu hereus de les guàrdies personals dels comtes, que escorten a la Mare de Déu i que van vestits amb espardenyes de vetes i un espectacular casc de ferro que els cobreix la cara. Els Estarems, després del cant de la Salve, fan un acatament en senyal de respecte de cara al pas de la Mare de Déu.

El cor amb les set espases

Ordre dels Misteris a la Processó

L'ordre dels Passos és recitat pel Mestre de Cerimònies, a l'altar del Monestir de Sant Pere, just abans de començar la Processó, i és el següent:

Els Manaies
La Creu processional i els escolans