NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Fires


Fira de Maig o dels Enamorats
Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès), Tercer cap de setmana de maig


Maquinària agrícola


El sector de l'automoció


Productes alimentaris


Mobiliari i piscines


 

Les Fires i Festes de Maig o dels Enamorats es celebren el tercer cap de setmana de maig. Durant quatre dies el recinte firal és el punt de reunió per comprar i vendre maquinària i altres productes i serveis per a l'agricultura, la indústria i el comerç.

Els orígens

Els orígens de la Fira de Maig o dels Enamorats de Vilafranca cal cercar-los l’any 1528, quan l’emperador Carles va concedir a Vilafranca el privilegi de celebrar una fira a començaments del mes de maig. Aquesta Fira de Maig complementava l’anterior Fira d’octubre, que havia nascut al segle XII a redòs de la fundació de la ciutat.

La Fira de Maig adopta al llarg de la història diferents noms: Fira dels Apòstols, Fira del Congre, Fira del Rosari, Fira de l’Aurora, etc. fins que al segle XIX, coincidint amb els corrents romàntics, adopta el definitiu nom de Fires dels Enamorats, pel fet que en aquella època era un punt de trobada de la gent jove de la comarca. No és fins l’any 1889 que la fira es coneix amb el nom de Fires de Maig o dels Enamorats.

L’embranzida definitiva de les Fires de Maig comença quan l’any 1932, l’Ajuntament republicà decideix contribuir al desenvolupament econòmic de Vilafranca i la comarca mitjançant la recuperació de la fira, tot potenciant-ne el seu caràcter agrícola i la seva vessant industrial. Durant els cinc anys de Fires republicanes, se'n va reforçar també el caire festiu i cultural amb innombrables actes, definint així l’actual model de les Fires i Festes de Maig.

La Guerra Civil va obligar a suspendre les Fires de Maig i i els ajuntaments de la dictadura franquista no van tenir interès en promocionar-les. L’any 1957, la "Comisión de Fomento de Ferias y Mercados de Vilafranca" organitza una mostra firal a les rambles. Les Fires es restableixen l’any 1984 quan es crea el Patronat Municipal de Turisme, l’entitat que des d’aleshores es fa càrrec de l’organització. L’any 1989 les fires es traslladen definitivament de les rambles a un recinte tancat, el Pavelló Firal de la Zona Esportiva Municipal, un canvi que va implicar la professionalització i sectorització més gran del certamen, i la involucració de bona part de l’empresariat vilafranquí i penedesenc.

Les Fires avui

En l’actualitat les Fires de Maig són organitzades pel Patronat de Comerç i Turisme i, amb més de 15.000 m2 d’espai d’exposició, han esdevingut un autèntic aparador del que representa el dinamisme empresarial i comercial de Vilafranca i la comarca de l’Alt Penedès en general, i un referent comercial de les comarques que integren l’anomenat Gran Penedès.

Milers de visitants passen cada any pel recinte firal, que és inaugurat per les autoritats polítiques representatives de les Institucions que dónen suport a les Fires. S’hi poden trobar productes i serveis del sector de l’automoció, la maquinària agrícola, el comerç, els vins i els caves, entre d’altres. Cada any es reparteix un record d’assistència a tots els expositors i s’entreguen els premis Enamora'ls a aquell expositor que millor hagi atès el públic.

Els primers castells de nou de la temporada

Durant els tres dies que duren les Fires s’hi desenvolupen diverses activitats culturals i lúdiques. D’entre les més destacades hi ha una jornada castellera durant la qual es poden veure els castells de nou més matiners de la temporada. L’exhibició és protagonitzada per la colla castellera dels Castellers de Vilafranca, que actuen en companyia de l’altra colla local, els Xicots de Vilafranca i d’altres colles forànies convidades.

Text: Manel Carrera i Escudé

Imatges: Patronat de Comerç i Turisme


  4198 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Patronat de Comerç i Turisme
http://www.firesdemaig.cat/
Carrer de la Fruita, 13
08720 Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)
93.892.03.58
turisme@vilafranca.org




· Castellers de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)

· Xicots de Vilafranca (l'Alt Penedès)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org