Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Ponç > Danses

Exposició de Flors i Fira de Sant Ponç

Visita a l'exposició

Mostra d'entitats

Primer premi de la categoria Cactus

Concurs de Pintura al carrer

Els veïns i veïnes de Sils, juntament amb diverses entitats de municipis dels voltants, organitzen cada any una concorreguda mostra de plantes i flors que inclou premis per a les diferents categories i moltes altres activitats organitzades a l'entorn de l'exposició, com ara la fira d'herbolaris i artesans.

Cada segon o tercer diumenge de maig els veïns i veïns de Sils organitzen una festa popular que té tres eixos: l’Exposició i Concurs de Plantes i Flors, que es celebra des de 1965, la Fira de Sant Ponç, des del 1998 i la Festa de Sant Isidre, des del 2003. La festa compta amb la participació entusiasta dels habitants de Sils, que la celebren amb més intensitat que la festa major, doncs també és un a bona excusa per fer relacions amb els visitants i amb la resta d’habitants dels pobles de la comarca de la Selva. Aquest dia, els veïns i veïnes també engalanen balcons i finestres de les cases del poble.

La festa es va iniciar als anys 1960 de la mà de tres dones que participaven en un programa de servei social amb un concurs de roses. Posteriorment, un mestre del poble, el Sr. Ramon Serra, continuà l'exposició. Finalment, aparegué l'entitat Amics de les Flors, que després de diverses generacions, va organitzant aquesta festa any rere any.

L’Exposició i Concurs de Plantes i Flors és una mostra de plantes i flors amb estructura de concurs que premia les millors creacions florals dels veïns i veïnes de Sils, que durant els dies previs a l’inauguració de la mostra fan créixer i embelleixen als jardins de casa seva, les plantes i flors que hi participaran. L’exposició s’instal·la, amb totes les plantes i flors participants a l’Ajuntament de la vila i pot ser visitada durant tot el dia.

El concurs de flors, en què només poden participar aficionats locals, consta de diferents categories: racons florals, rosa individual ram de roses, ram de flors, ram de flors bosquetanes, testos amb flor, testos
amb fulles, originalitat, cactus, conjunt de cactus, infantil de flors bosquetanes (fins a 14 anys), etc. Els rams, testos i flors han de portar un sobre tancat amb el nom del concursant a l’interior i un lema a l’exterior. Els testos amb les flors i plantes que opten a premi s’han de dur durant el dissabte i el diumenge al matí a l’Ajuntament.

El concurs es complementa, des de fa uns anys, amb una Fira de Sant Ponç, lligada des dels inicia al món de l’agricultura que té com a objecte la veneració de Sant Ponç i durant la qual els artesans del poble mostren els seus productes. La fira es fa al passeig i es complementa amb una mostra d’entitats de Sils i el ball d’una antiga dansa tradicional que es ballava en aquestes dates, anomenada la Rua de Sant Ponç, que és una mena de corranda en la qual es creuen les mans per davant i es salta espontàniament. La recreació d’aquesta dansa és a càrrec de l’Esbart Dansaire “El Cabirol”, que en els darrers anys està promovent que la dansa sigui ballada de nou de forma popular.

Finalment, els pagesos celeben aquest dia la Festa de Sant Isidre en honor al seu patró. S’hi fa una trobada de tractors i una tractorada pels carrers del poble i dels veïnats propers (Vallcanera, etc). Els tractors són engalanats amb flors i es beneeixen a la Plaça de l’Església. Acabada la benedicció es fa un dinar de germanor i una xerracada de socs a la Plaça del Canigó.

Durant aquest dia també es programen diverses activitats complementàries com el Concurs de Pintura al carrer (des del 1995) i moltes activitats al voltant de les flors, com una demostració de cuina amb flors, una demostració de destil·lació amb flors, visites guiades per conèixer l'entorn natural de l’Estany de Sils, etc

Sant Ponç a Riudarenes
Mitjans Berga; Teresa Soler, Rafel / Ajuntament de Riudarenes