Dijous, 2 de maig de 2024 | Celestí    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes d'agost > Festes extraordinàries

Mare de Déu de Vallivana

Ball dels Torners

L'Àliga de Morella

Un dels carrers guarnits

Morella commemora cada sis anys, i durant nou dies, la intervenció miraculosa de la Mare de Déu de Vallivana contra la pesta l'any 1673. Els morellans reviuen una tradició que es manté intacta des de segles enrere, quan les autoritats municipals, veient que la Mare de Déu va guarir tots els malalts, van emetre un vot comprometent-se a retre-li grans festes.

Les muralles centenàries de Morella custodien, cada sis anys, l'edició de les festes sexennals dedicades a la Mare de Déu de Vallivana, guaridora de la pesta.

Els gremis i la festa

Les festes sexennals estan basades en les desfilades que efectuen, durant nou dies (el novenari) les danses, representacions i elements festius propis dels gremis (els torners, les gitanetes, els llauradors...) de l'època barroca, moment en què es va emetre el vot de vila i que, encara ara, es reprodueixen fidelment.

L'acte central de la festa és la gran Processó en honor a la Mare de Déu de Vallivana, que té lloc el quart diumenge d'agost.

En aquestes danses hom hi pot veure reminiscències de les festes del Corpus de València i de Barcelona. Cada gremi es fa càrrec dels actes festius que cada dia s'afegeixen a la tradicional sortida del retaule.

Les decoracions amb paper

Un dels elements més vistosos de la festa són els carrers engalanats de mil i un tapissos de paper arrissat. Antigament, els carrers s'engalanaven amb flors, però paulatinament es va apostar per l'ornamentació amb paper. Així, Morella apareix cada sis anys engalanada de papers de mil i un colors que, malgrat tot, encara conserven els motius florals originaris.

El Sexenni
Pastor Aguilar, Julià / Generalitat Valenciana