Calendari: Festes de Primavera > L'Ascensió > Fires

Fires i festes de l'Ascensió

Fem un llibre

Concurs de Rock

Trobada castellera de l'Ascensió

La Passada, l'any dedicat als cavallets

La Fira de l'Ascensió de Granollers és un esdeveniment multisectorial anual que mostra les principals novetats de la indústria, els serveis, l'automoció, l'agricultura i la ramaderia. Aquesta celebració comercial ha estat al llarg de la història complementada amb diversos actes culturals, com La Passada o la Trobada de Bèsties de Foc.

La Fira de l’Ascensió té els seus orígens en les trobades de mercaders de tot el Vallès que, ja a principis del segle XI, es celebraven a Granollers.

Segons en Joan Amades, la Fira de l’Ascensió contingué alguna vegada la Fira de les Noies, una jornada festiva que el jovent vallesà celebrava amb l’objectiu de trobar parella. En aquesta festa hi acudien tant les noies com els nois, i permetia celebrar curiosos requeriments de prometatge que, si tot anava bé, acabaven en casament. De fet, hom creu que la Fira de les Noies era el moment en el que es concertaven bona part dels casaments de la comarca. L’espectacle era tant divertit i grotesc que poc a poc va anar concentrant més i més gent, fins a convertir el mercat en una cita multitudinària.

El model actual de Fira de l’Ascensió comença en plena postguerra. Des d’aleshores ha anat canviant d’emplaçament fins a establir-se en l’actual Parc Firal, que ocupa més de 95.000 m2. L’any 1944 la Fira continua essent essencialment pagesa, però adquireix caràcter provincial, i el 1954 l’Ajuntament es fa càrrec de la seva organització mitjançant el Patronat de la Fira i Festes. Durant aquest temps s’allarga la durada de la Fira a quatre dies i es comencen a crear espais per a les activitats i productes industrials, que amb els anys desplaçaren la maquinària i els productes agrícoles i ramaders. Als anys 60 s’hi incorpora el sector de l'automoció. En els anys 70, Granollers es queda pràcticament sense Fira, al passar a ser dia no festiu en el calendari laboral, tendència que s’inverteix de nou a partir del 1979 quan el consistori torna a declarar festiu el dia de l'Ascensió i es comença a fer la Fira de nou. A partir del 1985 un acord entre la Unió Empresarial Intersectorial, la Unió de Botiguers, el Grup de Ramaders i l'Ajuntament, permet crear la Comissió de la Fira, que dóna una forta i definitiva embranzida a la Fira.

Tradicionalment la Fira comença amb el pregó que cada any realitza una personalitat rellevant. D'entre els actes culturals destacats hi ha la Trobada de Bèsties de Foc, la trobada castellera de l'Ascensió i el Concurs de Rock.

La Passada

Un dels actes culturals més característics de la Fira i Festes de l’Ascensió és la “Desfilada” o la “Passada” com s’ha vingut denominant recentment. Es tracta d’una desfilada participada, en els seus inicis, per aquells elements que eren la base de la fira.

A partir de l’any 2000 la Passada de l’Ascensió es tematitza: cada any es porten grups de cultura popular i tradicional d’arreu dels Països Catalans relacionats amb el tema escollit. D’aquesta manera es vol mostrar la riquesa i diversitat d’elements i de grups vinculats a les manifestacions artístiques i festives de la cultura d’arrel.

Fira de l'Ascensió
c/ de les Torres 18-20