Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Altres celebracions

Festa del Modernisme
Recreació històrica dialogada de la vida a la Colònia Güell
Santa Coloma de Cervelló (el Baix Llobregat), cap de setmana d'octubre, entre el 12 i el tercer diumenge

Escena de la Fundació de la Colònia

Comitiva itinerant

Ciclistes a la Colònia

Dos dies per redescobrir els encants del conjunt modernista de la Colònia Güell, una part del qual ha estat recentment declarat Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, i per recrear el llegat social, històric i cultural de la vida en aquest nucli construït per Antoni Gaudí a principis del segle XX.

La Festa del Modernisme és una celebració organitzada per l’Associació La Colònia Modernista que està destinada a donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i cultural de la Colònia Güell. Fundada l'any 1890 per Eusebi Güell i construïda per Antoni Gaudí, aquest conjunt inclou grans joies de l’arquitectura modernista, com la Cripta de la Colònia Güell, que ha estat declarada, juntament amb quatre obres més d’Antoni Gaudí, en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco (2005).

La festa es celebra sempre en un cap de setmana d’octubre, entre el pont del 12 i el tercer diumenge, i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i la Coral La Maquinista. La data de celebració de la festa no commemora cap esdeveniment històric, sinó que es va triar per tal de no solapar-se amb cap altra manifestació festiva del municipi.

La festa s’estructura al voltant d'un conjunt de representacions teatrals dialogades que, distribuïdes al llarg de diferents espais de la Colònia, evoquen la vida quotidiana de la gent que hi vivia. D’aquesta manera, el visitant pot anar recorrent els diferents racons de la colònia i veure les diferents escenes preparades pels actors amateurs del poble. S’hi poden veure moments de la vida de la colònia, com un bateig, un enterrament, un vermut, una tallada de cabells a la barberia, el mercat d’època, etc Alguns anys fins i tot s'ha recreat la visita de Gaudí a la Colònia, acompanyat per Eusebi Güell, i també s'hi han fet jocs infantils, ballades de gegants, etc. L’accés a les representacions és gratuït i, en cada un d’aquests racons, es pot escoltar un diàleg d’uns 15 minuts. També hi ha escenes itinerants pels carrers de la Colònia, que aquest dia romanen tancats al trànsit de vehicles motoritzats.

Cada any la Festa del Modernisme escull un tema o motiu a través del qual s’articula la festa i les escenes.

Consueta de Sant Francesc
Kovács, Lenke / Editorial Mediterrània