Calendari: Festes de Primavera > Altres festes d'abril > Trobades sectorials

Dia del Graller

Grallers en plena actuació

L'instrument protagonista

Fira de luthiers

Foto de la família grallera

Cada any a principis de primavera Vilafranca del Penedès es converteix en la capital mundial de la gralla. Un esdeveniment que, any rere any, es consolida com a un espai de trobada i festa, però també de debat i reflexió, de tots aquells i aquelles a qui entusiasma aquest instrument.

La gralla és instrument aeròfon de llengüeta senzilla, de caràcter rústic, constituït per un tub de fusta d'uns 27 cm de longitud, amb una sonoritat estrident. La gralla és coneguda com a dolçaina al País Valencià.

La gralla és un dels instruments més presents en les diverses manifestacions de la cultura popular catalana que es celebren durant l'any. La gralla és l'instrument que acompanya, per exemple, la formació dels castells i la majoria dels seguicis festius i cercaviles d’imatgeria festiva.

Uns dies dedicats a la gralla i als que la fan sonar

La celebració del Dia del Graller té lloc cada any a principis de Primavera a Vilafranca del Penedès. La festivitat s’allarga durant dos o tres dies, durant els quals se celebren concerts a l’aire lliure i en espais tancats, tertúlies, presentacions de llibres i discs compactes, una fira amb paradetes de constructors de l'instrument i amb llibres, discs i DVD sobre l'instrument, així com altres actes que culminen amb una cercavila i un concert conjunt de tots els grups participants. A més, cada any hi ha un acte d'homenatge a una de les figures importants dins el món dels grallers.

El responsable de la organització de la trobada és la Coordinadora de Grallers de Vilafranca, que agrupa a les nou colles de grallers de Vilafranca, amb els objectius de seguir la tradició des de la qualitat i la dignificació de la gralla i treballar en l’àmbit de la música tradicional, fomentant el seu ús i intercanviant informació i coneixements.

Coordinadora de Grallers de Vilafranca
C. de l'Escorxador, 19-21