Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de juliol > Altres celebracions

Festes del Quadre de Santa Rosalia

El ball de pastorets infantil

La Mulassa a la Cercavila de Foc

Ball de diables a la Cercavila de Foc

Les nenes Rosalies a la processó

La vila de Torredembarra celebra, cada 14 i 15 de juliol, una celebració votiva en honor a Santa Rosalia, una santa d’origen italià a qui s’atribueix la virtut de fer desaparèixer la pesta del poble al segle XVII. La festa compta amb la participació de l'extensíssim seguici popular d'aquest municipi tarragoní.

La llegenda explica que l’estiu de 1640 Torredembarra patia una greu pesta i que el 15 de juliol va arribar a Cal Saya -un hospedatge del poble- un peregrí que revelà un secret per tal d’erradicar-la. Segons ell, calia agafar un quadre que hi havia a casa d’un comerciant de Tarragona anomenat Serrahima, al carrer Cavallers, i portar-lo en processó fins a Torredembarra.

Una vegada convençuts als de Torredembarra del que calia fer, la tasca no va ser fàcil, doncs el comerciant tarragoní en qüestió va afirmar que ell no tenia cap quadre amb la imatge de Santa Rosalia a casa seva. Va caldre regirar tota la casa per descobrir, a les golfes, el quadre que desencadenaria el miracle. Després d'haver fet tot el que el misteriós peregrí va dir, al cap d'unes setmanes la pesta va desaparèixer sobtadament de la vila.

Des d’aleshores, Torredembarra té com a patrona a Santa Rosalia, una filla del rei de Sicília nascuda el 6 d'octubre de l'any 1129, i cada any li dedica tres grans celebracions: la festa votiva, el 15 de juliol, amb la solemne processó i la Festa Major, el 4 de setembre, amb ofrenes a l’altar de Santa Rosalia. La popularitat de la santa és tant gran encara avui a Torredembarra que fins i tot moltes famílies posen el nom de Rosalia a les seves filles. El 6 d’octubre, dia del naixement de la santa, es fa una festa amb una missa i una trobada de Rosalies (cada 2 anys).

Estructura ritual de la festa major petita

La Festa del Quadre de Santa Rosalia es celebra el 14 i 15 de juliol en compliment del vot de poble mitjançant el qual, Torredembarra va prometre dedicar una festa a perpetuïtat a la santa en agraïment per haver-los deslliurat de la pesta. Es tracta d’una celebració que recrea aquella processó de trasllat del quadre amb la imatge de Santa Rosalia de Tarragona a Torredembarra i mitjançant la qual es va poder fer fora la pesta.

La festa comença la vigília, el 14 de juliol al migdia amb els actes que anuncien l’inici de les celebracions: el repic de campanes i el llançament de coets. A la tarda hi ha la sortida de la cercavila del Seguici infantil, la tronada d’inici de la festa, un berenar a base de pa amb vi i sucre, la Cercavila de Foc, amb la presència de colles de diables i bestiari d’altres comarques, i el tradicional Ball de Festa Major, amb música d’orquestra.

El dia central de la festa és el 15 de juliol. Aquell dia al matí hi ha els actes litúrgics a l’església parroquial i la tarda es fa l’Anada a Processó i la Processó Votiva del Quadre de Santa Rosalia pel nucli antic de la vila. Es tracta d’una processó que exhibeix públicament, pels principals carrers de la vila, aquest quadre que durant tot l’any és a l’església parroquial de Sant Pere. La comitiva està formada pels representants de l’església catòlica i les autoritats municipals, que es van tornant el quadre de Santa Rosalia durant la processó, i ve precedida per un completíssim Seguici Popular format pel Ball de Diables, el Ball de Diables Infantil, La Virgilia (drac de Torredembarra), el Ball de Serrallonga, la Mulassa, la Mulasseta, el Ball de Bastons, el Ball de Bastons Infantil, el Ball de Pastorets, el Ball de Pastorets Infantil, el Ball de Nans, els Gegants, els Grallers de la Torre i els Castellers Nois de la Torre.

Un dels principals elements de la processó són el conjunt de xiques que desfilen vestides com la santa i que participen portant les ofrenes de la missa del matí i acompanyant el Quadre durant la processó de la tarda. En arribar la comitiva davant de Cal Saya (on va arribar el quadre al 1640) i a la Plaça de la Vila la Coral Santa Rosalia, els alumnes de l'Escola de Música municipal i tots aquells que s'hi volen sumar, canten els Villancets de Santa Rosalia compostos pel mestre Ruano.

Un altre dels elements musicals cantats de la festa són els Goigs de Santa Rosalia, que es canten a la missa del matí i en arribar el Quadre a l'església després de la processó. La tornada dels goigs de Santa Rosalia diu així:

"De Sicília flor gemada,
de l'església excels honor,
Santa Rosalia aimada
a qui us prega deu favor".

En acabar la Processó, a l’església parroquial té lloc la Missa Votiva en honor a Santa Rosalia, una audició de sardanes, Ball i un concert de música pop-rock.

Vots de poble. Tradicions, ermites, creences i festes populars al Baix Gaià
Suñé Morales, Jordi / Ganzell Edicions