Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Fires

Fira de Sant Llorenç
Riudoms (el Baix Camp), Cap de setmana més proper al 10 d'agost

Logotip de la Fira de l'Avellana

Prova de Portadors de Sacs d’Avellanes

El gegant Gaudí

Inicialment sorgida com una fira de bestiar de pagès, la Fira de Sant Llorenç que es celebra cada any el cap de setmana més proper al 10 d’agost, va evolucionar primer cap a una fira al voltant de l'avellana i ha anat incorporant nous continguts fins a convertir-se en una de les fires més complertes de la comarca.

La Fira de Sant Llorenç i Fira de l'Avellana es celebra cada any el cap de setmana més proper al 10 d’agost. A mitjans del segle XIX era una fira de bestiar boví, oví i d’aviram de pagès, però des de l’any 1981 va ser destinada a promoure l’avellana, un dels productes propis del municipi. A partir d’aleshores ha anat incorporant més sectors i continguts i s’ha convertit en una de les fires més antigues i estimades pels habitants de Riudoms.

Combina la maquinària agrícola i l’automoció, amb l’artesania, la jardineria i amb tot l’univers de productes alimentaris de qualitat relacionats amb els fruits secs i especialment amb l’avellana. La Fira és un espai privilegiat per conèixer la cultura, els productes i la gastronomia locals i s’ubica a la zona escolar de la plaça de la Palmera.

Les activitats relacionades amb el món de les avellanes, com les gastronòmiques (jornades tècniques, seminaris de cuina, etc) i les esportives (Concurs de Portadors de Sacs d’Avellanes, Cursa de Relleus amb Sacs d’Avellanes o la Prova de Portar un Sac d’Avellanes al Coll), es combinen amb altres activitats com caminades populars, concerts, balls, curses de cavalls, exhibicions castelleres, i altres actes destinats als nombrosos visitants que aquests dies hi ha a Riudoms, com les visites guiades pels indrets on va viure Antoni Gaudí, etc

La Fira sempre ha incorporat una activitat que la relaciona amb la veïna Cambrils. Des del 1968 a 1979 s’anava a Cambrils amb tartanes d’època i es feia un dinar a mig camí a base de coca de recapte. Avui, es fa una activitat coneguda com l“anar a mar”, una excursió a peu fins a la platja de Cambrils per banyar-se amb vestits d’època, acompanyats d’un carruatge, diversos cavalls i la participació del gegant Antoni Gaudí, de la Colla Gegantera de Riudoms .

Patronat de la Fira de l'Avellana
C/Major 52