Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Isidre > Festes majors

Festes de Sant Isidre Llaurador

Bou de plaça

Els nans a la cercavila

La processó de Sant Isidre

El berenar als cadafals

Les festes de maig d'Alcanar, dedicades a un dels sants que es veneren a Catalunya com a patró dels pagesos, tenen com a protagonista destacat als bous, sempre motiu d'enceses polèmiques entre els seus partidaris i els seus detractors.

Les festes de maig d'Alcanar, documentades ja l'any 1811, són la gran festa de la pagesia canareva i compten amb la participació entusiasta del jovent, que cada dia s'involucra amb les diferents modalitats de bous. A Alcanar, les festes de maig són sinònim de bous.

Festes de Maig, festes de bous

Per molt que les protectores d'animals i altres grups ecologistes es queixin i demanin a les institucions la supressió de les celebracions festives que tenen com a protagonista als bous, aquest tipus d'actes es continuen realitzant amb una elevadíssima participació popular a les Terres de l'Ebre, al sud de Catalunya. Alcanar, les Cases d'Alcanar, els Muntells, Ulldecona, Mas de Barberans i altres poblacions compten amb la presència diària d'actes relacionats amb aquests animals en el decurs de les seves festes de maig. Els animals, bous i vaquetes, participen dels espectacles que tenen lloc en places habilitades per a l'ocasió, però mai són sacrificats.

A Alcanar, les activitats de bous segueixen quasi tots els dies el mateix esquema: al matí, la prova de bous, per la tarda bous al carrer i per la nit, bous embolats. Es tracta de jocs que es fan amb els animals i que consisteixen a deixar-los córrer lliures pels carrers.

El bou capllaçat consisteix a lligar l'animal per les banyes amb una corda deixant dos extrems on els més agosarats s'agafen per controlar-lo i el passegen corrents per tot el poble.

Les festes, més enllà dels bous

Més enllà de les activitats amb bous, les festes, que duren 5 dies, també compten amb d'altres actes importants, com ara la missa i processó en honor a Sant Isidre Llaurador, que es celebra el dia principal de la festa, el 15 de maig. Aquest mateix dia té lloc la benedicció del terme municipal des del Mirador, la part més alta del poble i la benedicció dels conreus.

El més típic d'aquestes festes de Sant Isidre són els berenars que les colles d'amics i familiars organitzen cada tarda de bous als seus respectius cadafals. També són importants les actuacions de les dues bandes de música locals, que surten a les diferents cercaviles, les rondalles populars i les degustacions gastronòmiques, basades amb els productes de la terra: musclos, llagostins, bou estofat, etc i el berenar que ofereixen els veïns del carrer Sant Isidre.

Cada nit es celebra, organitzat pels quintos, ball popular, amb interpretació de jotes i actuació d'orquestres i altres grups de música de renom.

Ajuntament d'Alcanar
C/ Generalitat, 10