NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Mare de Déu del Remei > Festes majors


Festes patronals
Festa gran en agraïment a la patrona
Albaida (la Vall d'Albaida), del 29 de setembre al 7 d'octubre


La Mare de Déu d'Albaida


Interior de l'església


Els fanalets de l'arborada


Un Cirialot


Parella de gegants d'Albaida


Cabuts d'Albaida


Assaig Moros i Cristians


Filà mora


Canó d'un dels bàndols


 

La Mare de Déu del Remei és la patrona d’Albaida, una població de la Vall d’Albaida que, cada any pels volts del 7 d'octubre, li dedica les seves festes majors. Les celebracions inclouen les tradicionals arborades, els actes religiosos en honor a la Mare de Déu i les activitats de Moros i Cristians.

El patronatge té el seu origen en el segle XVII, quan el poble l’escollí per ser la protectora de l’economia local, doncs una terrible plaga estava delmant les oliveres del municipi. La tria d’aquesta Mare de Déu vingué influenciada pel fet de ser la patrona de l’Ordre dels Trinitaris, una ordre que en aquells moments tenia una forta influència en el marquesat d’Albaida.

La primera referència escrita que es té de la festa data del 1626, moment en què es documenta una partida de pólvora que es feia servir per efectuar disparaments, uns “alardos” de soldadesca que van desaparèixer de la festa a mitjans segle XIX.

Les Festes Patronals a la Mare de Déu

En l’actualitat, les festes patronals d’Albaida comencen a finals de setembre amb l’Arbolada de Sant Miquel. Es tracta d’un seguit d’actes que, el matí del 29 de setembre, fan el primer avís d’arribada de les festes. Aquest dia, a la sortida del sol, els Campaners d’Albaida fan el toc de l’alba, un repic especial de campanes i, tot seguit, els festers desperten a tothom fent esclatar trons. A partir d’aleshores hi ha gran quantitat d’actes festius, com bous al carrer, vetllades i concerts musicals, exposicions, etc

El segon avís de l'imminent arribada de les festes té lloc el 4 d’octubre i la mitjanit del 5 d'octubre, quan té lloc una nova “Arbolà” una cercavila que inclou llançament de trons i música pels carrers de la població, aquesta vegada acompanyada pels 35 fanalets que representen tots els pobles de la Vall d’Albaida. El dia 6 d’octubre, vigília de la festivitat del Remei, a la tarda es fa una multitudinària ofrena floral a la Mare de Déu del Remei i, a la nit, té lloc la col·locació de la imatge de la Mare de Déu a l’altar major i les vespres.

El dia 7 d’octubre és el dia gran de les festes a la ciutat d’Albaida i els albaidins i albaidines participen multitudinàriament en tots els actes festius. El dia comença ben d’hora al matí amb el volteig de campanes i el res del rosari pels carrers del poble. Tot seguit té lloc la Missa Solemne que compta amb l’assistència de les Dames d’Honor, la Reina de les Festes i les Cambreres de la Mare de Déu, així com de les autoritats i representats locals i comarcals. Al migdia es fa esclatar una mascletà i a les 4 en punt s’entrega als joves congregats davant l’església el coixí que els dóna dret a portar la Mare de Déu durant la solemne processó que té lloc a la tarda. La processó va encapçalada pels vuit Gegants d’Albaida (introduïts el 1815) i pels Cavallets, els Ancianos o “Cirialots” (ciutadans que compleixen 60 anys i que duen uns grans ciris) i la imatge de la Mare de Déu del Remei. El dia acaba amb el llançament d’un castell de focs.

L’endemà 8 d’octubre al matí hi ha la Missa d’Infants durant la qual tots els xiquets i xiquetes nascuts en aquest any són passats pel mantell de la Mare de Déu del Remei per demanar la seva protecció i benaurança.

Moros i Cristians

Un dels elements que s’han incorporat recentment a la festa són els actes de les Festes de Moros i Cristians, que tenen una seqüència força ritualitzada. El darrer dissabte de setembre té lloc l’assaig general, durant el qual els components de les filades dels dos bàndols desfilen sense solemnitat i sense els seus vestits característics.

El dia 8 d’octubre, a la nit, es fa la Nit de l’Olla, una cercavila festiva que acaba a la Plaça Major. Aquest dia totes les entitats participants fan dinars i sopars als seus respectius locals i en acabar, de matinada, fan una divertida i informal desfilada amb les seves músiques i xarangues.

El 9 d’octubre és el dia de l’”Entrà”. Al matí hi ha la Entrada de les Bandes de Música que acaba a la Plaça Major amb el res de l’Àngelus i la cantada de l’Himne d’Albaida. A la tarda té lloc l’Extraordinària Entrada de Moros i Cristians, amb la participació de les agrupacions festives que representen als dos bàndols. En l’actualitat, dins el Bàndol Cristià hi ha les filades Templaris d'Albaida, Cordoveses, Mosqueters, Maseros, Batallers, Pirates i Contrabandistes, tot i que també havia comptat amb les filades Estudiants (Desapareguda any 2003), Mosqueteros i Almogàvers. Dins el Bàndol Moro hi ha les filades Kàbiles, Sirocos, Tuaregs, Moros d'Al-Azraq, Califes, Berberiscos i Moros Nous.

L’endemà 10 d’octubre al matí es fa l’Entrada Infantil de Moros i Cristians. A la tarda té lloc l’Ofrena floral a la Mare de Déu del Remei, que acaba a l’església on té lloc una missa en honor als festers difunts.

El dia 11 d’octubre és el dia de la Gran Cavalcada, al matí, i el dia de les Embaixades, que van i tornen des de la Glorieta a la Plaça Major: l’Embaixada Mora i l’Embaixada Cristiana, que surt tot just acabar-se la primera novena de la Mare de Déu.

Cada dia a la nit, acabats els actes festius té lloc un concert i balla mb música d’orquestra a la Carpa.

El Novenari a la Mare de Déu

Un altre dels actes destacats de les festes és el Solemne Novenari de la Mare de Déu del Remei, un espai de nou dies dedicats a la devoció i al culte a la Mare de Déu. A partir de l’11 d’octubre, cada dia al vespre es fa una “Novena” una celebració religiosa pels veïns de cada un dels barris d’Albaida així com també pels ancians i malalts del poble (cinquè dia) i a les Camareres de la Mare de Déu, Regines de Festes, Corts d’Honor i Festers de l’any en curs (darrer dia). La crida al novenari es fa mitjançant un repic de campanes.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Ajuntament d'Albaida


  8492 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Les danses de les Carasses de Petrer: origen, evolució i perspectives de futur
Navarro i Tomàs, Vicent
Des de la modesta visió d’investigador autodidacta i casolà lligat al poble ...



Ajuntament d'Albaida
http://www.albaida.org
Plaça Major, 7
46860 Albaida (la Vall d'Albaida)
96.290.09.60
informacio@albaida.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org