NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 11 de novembre de 2024 | Martí    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Teresa > Fires


Fira de Santa Teresa
La fira "pixotera"
El Vendrell (el Baix Penedès), pels volts del 15 d’octubre


Fira automoció


Els estands a la Rambla


Mostra de cervesa


Fira d'art


Els versos dels diables


Diada castellera


 

La vila del Vendrell acull, cada any pels volts del 15 d’octubre, una de les fires multisectorials amb més ressò dins la història del comerç a Catalunya. Tot i que la fira se celebra en un dels moments més plujosos de l’any, l’elevat nombre de comerciants i el gran volum d’activitats festives que s’hi realitzen l’han convertida en una cita ineludible en l’univers festiu català.

La Fira de Santa Teresa que cada any se celebra pels volts del 15 d’octubre al Vendrell s’emmarca dins el conjunt de manifestacions firals hereves de les antigues fires de bestiar. Aquest tipus de eren freqüentades per propietaris d’animals i de pastures, carnissers i tractants per tal d’efectuar els seus intercanvis una vegada acabada la temporada de pastoreig.

El peculiar emplaçament geoestratègic del Vendrell, a la cruïlla dels camins naturals de Catalunya, entre les actuals grans àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, va afavorir que es convertís en un punt de trobada natural de venedors i compradors. La primera referència escrita que es té de la fira és de mitjans del segle XIX, tot i que probablement la reunió espontània de mercaders i tractants ja es feia molt abans.

La seva situació dins el calendari, a mitjanç d’octubre –quan les tasques del camp són aturades-, va fer que, al llarg dels anys, la fira es consolidés també com el lloc i el moment en què els habitants de les comarques properes anaven a proveir-se de tot el necessari per passar l’hivern (menjar, roba, animals, etc)

En els seus inicis, doncs, la del Vendrell era una fira ramadera, eminentment agrícola, basada en les exposicions de bestiar i de productes del camp. Tanmateix, en els darrers anys, ha anat evolucionant cap al model de fira de mostres multisectorial que compta amb la concurrència de nombroses empreses d’alimentació, automoció, moda i habitatge. Totes aquestes empreses exposen, durant aquests dies, una mostra dels seus productes i serveis al llarg de la Rambla d’El Vendrell. La Fira ha patit nombrosos alts-i-baixos, però des dels anys 80, quan va començar el darrer procés de revitalització, la Fira no ha parat de créixer en nombre de visitants i d’expositors.

La Fira es complementa, cada dos anys, amb el Mostraví, que ofereix degustacions de vi del país conjuntament amb embotits i formatges, i les Jornades Gastronòmiques, que permeten la degustació dels plats més representatius de la cuina local.

La dimensió lúdica de la Fira

Ara bé, la Fira de Santa Teresa no és només una reunió periòdica de negociants i mercaders. Al llarg de la seva història la Fira ha estat un marc idoni en el que les entitats culturals del Vendrell han organitzat les seves activitats. Així, s’ha anat consolidant un component festiu de la Fira que ha adquirit ressonància més enllà de la vila.

Una de les manifestacions de cultura popular vinculades a la Fira ha estat el Ball de Mossèn Joan de Vic, una dansa recuperada l’any 1982. En l’actualitat són nombrosos els actes culturals que s’hi celebren, d’entre els que destaca la Cercavila Popular de Santa Teresa de diumenge al matí, que compta amb la participació de diversos elements de la cultura local: Ball de Diablons, Ball de Diables, Gegants, Gegantons i Nans, Grallers dels Gegants, Ball de Valencians a càrrec de l’Esbart Vila del Vendrell, grallers Tocats de Canya, Ball de les Gitanes, Ball de Pastorets, Ball de Bastons i Les Gralles del Baix Penedès. Al migdia té lloc l’exhibició castellera a la Plaça Vella amb la colla local, els Nens del Vendrell, com a amfitriona i amb un ampli ressò dins el món casteller. També és destacable el Concurs de Pintura i Escultura Baix Penedès, un dels més importants de les comarques de Tarragona, el Concurs de Colles Sardanistes (des del 1974) i diversos concursos de música.

Santa Teresa Pixotera

La preocupació per la meteorologia ha estat una constant en la història de la Fira de Santa Teresa del Vendrell. Al celebrar-se en plena tardor, un moment del calendari en què són freqüents els esdeveniments meteorològics adversos, com la pluja i el vent, les precipitacions han estat un element protagonista del certamen. La Fira ha estat passada per aigua en moltes ocasions i fins i tot alguns anys s’ha hagut de suspendre per culpa del mal temps. Aquesta relació entre Fira i pluja ha estat incorporada en el vocabulari popular, que l’anomena Santa Teresa Pixotera, i també ha condicionat la tasca de l’organització que cada any es preocupa d’oferir als expositors unes instal·lacions preparades per aguantar les més que probables inclemències del temps.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Ajuntament del Vendrell


  5564 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
La Fira de Santa Teresa del Vendrell
Colet Duran, Joan M. / Edicions Cossetània
Aquest llibre parla sobre la Fira de Santa Teresa: un certamen amb orígens ...



Ajuntament d’El Vendrell
http://www.elvendrell.net
Plaça Vella, 1
43700 el Vendrell (el Baix Penedès)
977.16.64.00
ajuntament@elvendrell.net




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org