NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Concursos de disfresses i comparses


Disfressa d'Or i Rua de l'Artesania
Premi al treball de les millors comparses
Tarragona (el Tarragonès), De Dijous Gras a Dimarts de Carnaval


Inici de l'acte de la Disfressa d'Or


El jurat a la Disfressa d'Or


Reina d'una comparsa


Rei Carnestoltes 2008


Membre d'una de les carrosses


Disfressat de malalt amb suero


 

El Concurs de Disfresses del Carnaval de Tarragona premia diferents aspectes de les carrosses participants i es desenvolupa al voltant de dos actes: la Disfressa d’Or, que té lloc el diumenge anterior a Dijous Gras, i la Rua de l’Artesania, que s’efectua pels carrers del centre de la ciutat el Dissabte de Carnaval.

Un grup de persones alienes a la dinàmica festiva del Carnaval de Tarragona i amb solvència dins l’àmbit festiu fa de jurat. La seva missió és escollir, en funció de diferents paràmetres, la millor disfressa del rei o reina de les comparses, i la millor comparsa carnavalesca (primer i segon premi).

Disfressa d'Or

El diumenge anterior a Dijous Gras al vespre té lloc la Disfressa d’Or, un esdeveniment que es celebra en un recinte tancat de la ciutat (el Palau Firal del Moll) i que és d'accés gratuït. La Disfressa d’Or és un espectacle que té per objectiu poder contemplar d’aprop les diferents disfresses dels “reis” o “reines” de les comparses que s’hi presenten i, finalment, permetre que un jurat n’elegeixi la que creu millor. Els diferents participants en aquest concurs llueixen la disfressa representativa de la seva comparsa damunt un escenari, un darrera l’altre i en dos passes, un a les 2/4 de 8 i l’altre a 2/4 de 10. L’acte comença amb un petit espectacle presentat per la comparsa del Rei Carnestoltes i la Concubina i després es fa el passi on es presenten tots els candidats a Disfressa d’Or.

Rua de l'Artesania

El Dissabte de Carnaval al vespre té lloc la Rua de l’Artesania, una rua de Carnaval en què desfilen les agrupacions o comparses de la ciutat de Tarragona. Els participants es concentren a l’inici de l’Avinguda Ramon i Cajal des d’on efectuen un recorregut preestablert de més de tres hores pels carrers principals de Tarragona: l’avinguda Ramon i Cajal, la Rambla Nova, el carrer de Sant Agustí i la Rambla Vella. Obren la comitiva, tal i com tradicionalment es feia al Camp de Tarragona, els grups de foc de la ciutat: el Ball de Diables, el Bou, la Víbria i el Drac de Tarragona. Tot seguit van desfilant, una per una les diferents comparses participants, unes 35 l’any 2008. Les diferents entitats i associacions de la ciutat, des d’associacions de pares i mares a escoles de dansa professionals tenen la seva pròpia comparsa. Cada comparsa està encapçalada per un vehicle motoritzat, on hi ha l’equip de so, un decorat i el rei o reina i altres personatges representatius de la disfressa que s’interpreta. Tot seguit hi ha el pendonista amb el nom de la comparsa i un número variable de persones disfressades (almenys 20) interpretant una mateixa coreografia en moviment.

La Rua de l’Artesania s’anomena així, perquè els vestits i disfresses de les comparses, que es comencen a dissenyar molts mesos abans, són totalment artesanals. Diferents persones vinculades a la comparsa elaboren els vestits artesanalment tenint en compte que el jurat del Concurs valora especialment els següents aspectes de cada carrossa: el disseny i la vistositat artística, l’elegància, el maquillatge i les màscares, l’originalitat, el dinamisme intern i la coreografia, i la qualitat acústica, lluminosa i impacte visual de la carrossa.

Les dues carrosses guanyadores, a més a més de guanyar un premi en metàl·lic, assumeixen part de l’organització del sèquit del Carnestoltes durant la Rua de l’any següent, en la qual han de lluir una disfressa de nova creació i són les encarregades de dur el Penó del Rei i la Reina de Carnaval i el Cremaller Reial durant els actes de l’Enterrament i Crema del Carnestoltes. També s’atorguen premis Ex Aequo a la qualitat a les tretze comparses següents més ben valorades.

Una impecable organització i el fet que sigui un concurs en què les carrosses opten a premis, contribueixen a fer de la Rua de l’Artesania una de les més lluïdes del país. Les comparses mostren la seva originalitat en la tria del motiu i mostren els seus impressionant treball en la confecció dels vestits que configuren la seva disfressa. Moltes comparses segueixen el model brasiler, amb moltes plomes, però moltes altres adopten un model propi, amb originalitat i fins i tot sàtira política. A més a més, i a diferència d’altres rues catalanes, a la Rua de l’Artesania de Tarragona hi ha puntualitat en la sortida, i el que és més important, les comparses no són bars ambulants.

Acabada la Rua de l’Artesania, grups més petits de gent surten a desfilar, sense ordre ni concert, pels carrers de la ciutat vestits de la forma més imaginativa possible i efectuant tot tipus de moviments i balls pertanyents al personatge que representen, amb l'únic objectiu de passar-ho bé fins a altes hores de la matinada.

El veredicte del concurs es fa públic el Dimarts de Carnaval.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Arxiu festes.org


  3767 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Carnaval de Tarragona
http://www.carnavaltarragona.com/
Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona (el Tarragonès)
977.296.100
jbertran@tarragona.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org