NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Carbasses il·luminades


La Carbassada
Carbasses il·luminades des de principis del segle XX
Ripoll (el Ripollès), Cap de setmana abans de Tots Sants i Tots Sants


Cartell de la Carbassada


Les carbasses, matèria prima


Carbasses il·luminades per dins


 

La celebració de la Carbassada a Ripoll, un costum popular amb més de tres generacions de tradició, evidencia que l’ús de carbasses i espelmes per celebrar la festa de Tots Sants no és exclusiu de la tradició irlandesa, anglosaxona o celta, com apunten alguns, si no que forma part del costumari universal per representar, mitjançant els recursos que hom té a mà, les ànimes dels morts.

Ripoll celebra, fins dissabte, la Carbassada, una festa popular organitzada per l’Associació de Veïns del Casc Antic que compta amb el suport de l’Ajuntament de la població.

Segons els membres d'aquesta associació a principis del segle XX havia estat un costum propi de diverses famílies de Ripoll anar a cercar carbasses a pagès -que es cultivaven per alimentar als animals-, foradar-les, fer-hi un dibuix, posar-hi una espelma a dins i, tot seguit, penjar-les als balcons i finestres de les cases. Des de l’Arxiu Històric de la ciutat neguen que aquest fós un costum generalitzat (o almenys no n'hi ha rastre documental), tot i que admeten que si que era i encara és habitual tenir carbasses als horts que hi ha a les afores de la vila.

Interpretació del costum

Segons alguns a pagès es creia que aquest costum tenia lloc per Tots Sants perquè estava destinat a mostrar a les ànimes dels difunts familiars -que la tradició popular explica que tornen a casa per aquestes dates-, quin era el camí a seguir. Per això, el dibuix de cada carbassa havia d’estar fet amb algun motiu que el difunt pogués identificar. Per altres, aquest és un costum amb finalitats protectores que preten, precisament, tot el contrari: protegir la casa de les ànimes que, segons la tradició, aquest dia vaguen errants per carrers i places provinents de l'inframón. El costum era practicat per la canalla, que amb aquesta acció també pretenia fer por a la gent en un moment en què els carrers no estaven il·luminats com ara.

Un costum català

El fet que aquest fós un costum propi d'algunes famílies de Ripoll evidenciaria que il·luminar carbasses per Tots Sants, el dia que els catalans recordem als avantpassats familiars difunts, no és exclusiu de la tradició anglosaxona o celta, sinó que també forma part de la tradició catalana. I el que és més important: que això passava a principis del segle XX, molt abans que la globalització popularitzés les carbasses del "halloween".

La Carbassada de Ripoll

Aquest costum familiar d’algunes famílies de Ripoll va ser recuperat l’any 1990 de la mà de Joselina Soldevila i l’Associació de Veïns del Casc Antic. Des d'aleshores, la celebració ha anat variant però ha conservat un seguit d'elements propis.

La festa comença quan, una setmana abans, alguns membres d’aquesta associació van a comprar a un pagès un tipus especial de carbasses que després venen pels carrers o en algun local de Ripoll. Durant tota la setmana particulars i escoles compren aquestes grans carbasses, les foraden, hi posen una espelma a dins i les pengen als balcons fins la nit de Tots Sants.

La festa inclou la col·locació d'una gran carbassa feta amb fibra de vidre i il·luminada per dins a la rotonda d'entrada al poble, que marca l'inici del ritus. El dissabte anterior a Tots Sants es fan diverses activitats infantils (espectacles i animacions) que culminen amb una xocolatada amb coca de carbasses, un taller per aprendre a dibuixar carbasses, el Sopar de la Carbassada i un ball.

Text i imatges: Manel Carrera i Escudé




Il·luminar carbasses

A diversos pobles del Pla de l'Estany (com Vilert i Centenys) també havia estat costum de, la nit de Tots Sants, posar carbasses il·luminades per dins amb una espelma. Al Maresme, a Malgrat de Mar, i a la Selva (Blanes) també hi ha notícies de nois i noies (de famílies pageses) buidant carbasses per posar-hi espelmes a dins a mtjans segle XX. Les posaven a la vigília de Tots Sants en llocs foscos, sobretot als porxos d'algunes cases, per espantar la gent fent veure que eren calaveres. (Informació enviada per Fèlix Rabassa i Martí).


  12725 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Associació de Veïns Casc Antic
Ripoll (el Ripollès)
972.70.00.01

Ajuntament de Ripoll
https://ripoll.cat/
Plaça de l'Ajuntament, 3
17500 Ripoll (el Ripollès)
972.71.41.42
ripoll@ajripoll.cat



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org