NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 18 d'abril de 2024 | Perfecte    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Festes d'altres cultures > Festes d'Europa > Festes d'Irlanda


Festa de Sant Patrici
Lá fhéile Pádraig sona dhuit!
Irlanda i arreu del món, 17 de març


Sant Patrici, conegut popularment com a Paddy


Serps en una desfilada


Disfresses per a l'ocasió


És habitual que els pubs de l'illa desitgin un bon dia de Sant Patrici a tothom


Riu tenyit de verd a Chicago


Aquest dia molts edificis emblemàtics d'Irlanda i d'altres indrets del món es tenyeixen de verd


 

Saint Patrick, Sant Patrici (Naomh Pádraig, en gaèlic irlandès) és el patró d'Irlanda, l’onomàstica del qual se celebra el 17 de març. En tant que festa nacional d’Irlanda, els descendents de la diàspora escampats per tot el món també ho celebren amb intensitat.

Biografia del sant

Patrici va néixer a la costa oest d’Anglaterra en una data indeterminada del segle V. Quan tenia 16 anys, va ser capturat per pagans irlandesos i venut com a esclau a Irlanda, on hi va desenvolupar una profunda fe cristiana. Als 22 anys es va poder escapar i va retornar amb la seva família. Però, fruit de la seva experiència interior, va decidir ingressar a l’Església catòlica per tal de convertir els infidels. Com a missioner, doncs, va retornar a Irlanda i hi va exercir durant 30 anys, arribant a ser nomenat bisbe. Durant els anys que va predicar, va convertir pràcticament tota la població al cristianisme.

Un dels miracles que s’atribueixen a Sant Patrici és que va fer fugir les serps d’Irlanda. Tot i això, tots els estudis exposen que Irlanda mai no va estar poblada per serps, motiu pel qual es considera la llegenda com una metàfora de la serp com a símbol dels antics druides, que Patrici va arraconar a favor del cristianisme.

La llegenda també explica que Sant Patrici, per explicar als irlandesos el misteri de la Santíssima Trinitat, es va servir del trèvol per exemplificar que les tres fulles formen una unitat, talment com Déu, Jesús i l’Esperit Sant també formen un conjunt unitari. És per aquest motiu que el trèvol és el símbol nacional de l’illa i que, durant l’onomàstica del sant, sigui molt habitual veure’n per tot arreu.

La festa a Irlanda

La festa se celebra arreu d'Irlanda, però són especialment conegudes les de Belfast, Cork i Armagh, localitat d'origen del sant.

A Dublín la festa de Sant Patrici se celebra amb el Sant Patrick's festival, una festa que dura tot el cap de setmana i que té per epicentre una "Parade", una gran desfilada d'aires carnavalescos pel centre de la ciutat amb bandes de música vingudes d'arreu del món, carrosses, mostres de ball i música tradicional... En aquesta desfilada, els personatges de la mitologia tradicional irlandesa s'expressen amb tot el seu esplendor, des del follet de l'arc iris Leprechaun a les fades Clurichaun i Far darrig.

Festa internacional

Es considera que Sant Patrici és la festa d’una nació que se celebra en més nacions de tot el món, molt possiblement per la tendència innata dels irlandesos per caure bé a tothom (la dita afirma: "kiss me, I'm Irish"). És habitual que a Nova York, Boston, Chicago o Austràlia també hi tinguin lloc multitudinàries desfilades de carrosses en honor al sant, en què el verd –el color nacional d’Irlanda– predomina sobre tota la resta, es consumeix menjar irlandès i, sobretot, es veu molta cervesa irlandesa.

El 2005, Chicago va celebrar Sant Patrici tenyint de verd les aigües del seu riu, amb un sistema de llums fluorescents, per tal de recordar els milers d'immigrants irlandesos que van ajudar a fundar la ciutat.

Aquest dia s'il·luminen de color verd edificis singulars d'Irlanda així com edificis emblemàtics d'arreu del món a petició de l'agència de turisme irlandesa.

La festa al nostre país

Els prop de 4.000 irlandesos que viuen al nostre país també organitzen, per la celebració del seu patró, diverses activitats festives, com concerts de música celta i tradicional irlandesa al carrer, mostres de dansa, seguiment de torneigs de rugbi internacionals, demostració de jocs gaèlics, monòlegs d'humor irlandès... fent bona la dita que afirma que, pel dia de sant Patrici, tothom desitja ser irlandès.

Com diuen en gaèlic: Lá fhéile Pádraig sona dhuit!

Text: Redacció festes.org


  6727 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Saint Patrick's festival
http://www.stpatricksday.ie/
Blackhall Place
Dublin (Irlanda)
info@stpatricksfestival.ie




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org