Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de juny > Altres celebracions

Festa del Timbaler del Bruc

Disparant un canó

Festejant la victòria

El noi de Santpedor

Tambors de festa

La Festa del Timbaler o Fira de la Guerra del Francès del Bruc és una representació històrica dels fets bèl·lics que tingueren lloc en aquesta població al peu de Montserrat a principis del segle XIX i que també escenifica alguns moments de la famosa llegenda del Timbaler del Bruc.

La festa es ve celebrant des de 1908, any en què tingué lloc el primer centenari dels fets històrics amb una gran festa al poble. En els darrers anys la festa ha estat impulsada i promocionada per l'Ajuntament per tal de donar a conèixer la història i la llegenda del Timbaler del Bruc a través d'activitats que també puguin ser atractives des del punt de vista turístic. La proposta ha reeixit i cada any arriben al Bruc visitants procedents d'arreu de Catalunya per presenciar totes les activitats que tenen lloc a la vila el cap de setmana més proper al 6 de juny.

Els fets històrics

La història explica que l’any 1808 un general francès va aconseguir entrar a Catalunya per la Jonquera al capdavant dels exèrcits napoleònics i va aconseguir arribar fins a Barcelona. El poble català, emperò, va saber reaccionar i de seguida es va bastir una resistència armada a l'ocupació, organitzada conjuntament amb soldats suïssos i valons. Entre el 6 i el 14 de juny de 1808 aquests soldats s'enfrontaren obertament contra les dues columnes de l’exèrcit francès ocupant que havien sortit de Barcelona en direcció a Lleida i Saragossa. L'emboscada del 6 de juny i la segona batalla del 14 de juny de 1808 tingueren com a resultat final la derrota de l'exèrcit francès, que va haver de fugir. Aquestes foren les primeres derrotes serioses que tingueren les tropes napoleòniques a Europa i iniciaren una nova etapa al país. La derrota, a més, acabà amb el mite de l’exèrcit invencible i Napoleó fou vençut per unes forces populars mal armades i molt inferiors en nombre de combatents.

La llegenda del Timbaler del Bruc

La veu popular ha volgut que fos un jove timbaler el protagonista de la desfeta de l'exèrcit francès. La famosa llegenda del Timbaler del Bruc diu que la batalla fou encapçalada per un noi de Santpedor que amb els repics del seu timbal -degudament amplificats per les roques montserratines- va fer creure als francesos que el nombre de catalans era molt superior al real, fent fugir d’aquesta manera als invasors.

Per això, la festa també compta amb una Trobada de Colles de Tambors, que aplega grups vinguts d'arreu de les terres de parla catalana i que emulen l'acció del timbaler mentre passegen pels carrers del nucli antic. D’aquesta manera contribueixen a fer més real la llegenda i les representacions històriques.

Programació de la festa

El programa d’actes de la Festa del Timbaler té com a pal de paller la recreació dels fets històrics, que inclouen l’escenificació de les batalles i les emboscades als francesos i les conseqüències de la retirada de l'exèrcit napoleònic. Aquestes macro-representacions compten amb la participació de més de 300 actors.

La festa es complementa amb un mercat d’artesans i oficis i la ofrena floral al monument del Timbaler a càrrec de regiments i ex-combatents vinguts d’arreu.

Les batalles del Bruc. 200 anys d’imatges
Rius i Bou, Teresa / Publicacions de l'Abadia de Montserrat