NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de tot l'any > Altres manifestacions festives > Accions per finançar les festes


La Capta
Cavalls, gralles i dos-centes persones per vendre el programa de festes
Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès), setmana anterior a la Festa Major


Tartana de La Capta


Presentació de l'estampa de Sant Fèlix 2007


Les noves tartanes


Llançament dels tres coets


Els grallers i la imatge reduïda de sant Fèlix


Sant Fèlix petit


La Capta l'any 1969


 

La sortida de La Capta és el primer senyal que tot és a punt per a l’inici de la festa major més típica del Penedès: la Festa Major de Vilafranca. La Capta està formada per una comitiva de més de dues-centes persones que recorre totes les cases i botigues de la vila amb l'objectiu de vendre el programa, l'estampa de sant Fèlix i el regal.

Un dels models més estesos per generar ingressos per al finançament d'una festa major és la venda del programa de la festa casa per casa. Aquest és el cas de Vilafranca del Penedès, que des de fa més de dos-cents anys realitza, com a un dels primers actes de la festa major, La Capta, un model propi que serveix per portar el programa de la festa a totes les cases i, alhora, per ajudar a sufragar les despeses que aquesta genera.

Què és la Capta

La Capta es desenvolupa durant dues jornades, la setmana anterior a l’inici de la Festa Major de Vilafranca. Hi participen més de dues-centes persones acompanyades per sant Fèlix petit, una reproducció reduïda de la imatge del patró de la vila que només surt durant aquests dos dies, unes tartanes a cavall i diverses furgonetes. Tant les tartanes com les furgonetes serveixen per emmagatzemar el material que es reparteix durant La Capta: el programa, l’estampa del sant, el regal i les samarretes de la Festa Major.

La comitiva surt de la plaça de la vila dimarts al matí, després dels tres coets d’inici. Integren el seguici els administradors de la festa, organitzadors de La Capta, col·laboradors i força nens i nenes que recorren tots els carrers de Vilafranca distribuïts en tres grups. Cada grup fa una ruta diferent i s’ocupa d’una determinada zona de la vila. El seu objectiu és passar casa per casa, porta a porta, botiga a botiga i vendre el programa i la resta d’elements de marxandatge.

Cada grup va acompanyat per una colla de grallers, que amb la seva música fa més estrident la presència dels integrants de La Capta i permet que la gent es vagi preparant amb temps per a fer l’aportació. Les gralles han acompanyat La Capta des dels seus inicis.

Funcions de La Capta

La Capta, com a acte de Festa Major té diverses funcions. En primer lloc, La Capta, en el seu recorregut per totes les cases i botigues, fa d’anunciador de la festa. La comitiva de La Capta és l’encarregada d’anunciar, si bé no directament, que la festa ja és molt aprop, que la festa major és a tocar, que tot és a punt perquè les celebracions comencin. En segon lloc, La Capta fa arribar a tothom el programa de festa major i tota la resta d’elements relacionats amb ella.

En el seu origen, la finalitat de La Capta anava lligada a la necessitat de recollir diners per cobrir les despeses que generen els actes festius populars. Per això, La Capta és també una font d’ingressos important per a la festa major. Antigament aquesta havia estat la principal forma d’obtenir els ingressos de la festa major, però modernament la Capta només serveix per sufragar les despeses que l’edició del programa i la resta de marxandatge generen.

Breu història de La Capta

La Capta és gairebé tant antiga com la Festa Major de Vilafranca. Hi ha qui la vincula amb la festa major d’abans de 1776, data de l’entronització de Sant Fèlix com a patró de la vila, quan la festa major de Vilafranca es celebrava pels volts del 15 d’agost, diada de l’Assumpció. Aleshores es feia la Capta de les Eres, una capta en espècies que tenia lloc a les eres que hi havia a les afores del poble, on la pagesia estava realitzant la batuda del blat. Els pagesos donaven part dels seus productes (gra, etc) per a la festa i l’Ajuntament s’encarregava de vendre’l per obtenir-ne diners.

Amb el pas dels anys, la societat va esdevenir industrial i La Capta va deixar de ser en espècie per convertir-se en dinerària. Al segle XIX s’introdueix la novetat de donar el programa i l’estampa del sant a tos els que col·laboraven, un fet que va comportara la necessària aparició de les tartanes, uns carros tirats per cavalls que contribueixen a portar tot el material a repartir.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Xavi Aranda, Jaume Bricullé Grases, Servei de Premsa de l'Ajuntament de Vilafranca i Ràdio Vilafranca


  4463 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Festa Major de Vilafranca del Penedès
http://festamajor.vilafranca.cat/
Carrer de l’Escorxador, 19-21
08720 Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)
93.89.04.59
cultura@vilafranca.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org